”Det gäller att aldrig ge upp”

Tror på drömmar. Han lever som han lär, föreläsaren Olof Rölander. ”Jag vill att folk ska känna att de vågar saker. Drömmar och mål ska inte ta utan ge energi, lust och glädje. Det gäller att aldrig ge upp utan att våga tro på sin dröm”, säger han.Foto: Jesper Anhede

Han vågade tro på sin dröm och omnämns nu som den nya stjärnan på föreläsarhimlen.Matforssonen Olof Röhlander peppar nu andra att våga tro på sina drömmar.– De största hindren har man i sitt eget huvud, det gäller att övervinna dem, säger han.

Han jobbar sedan närmare åtta år tillbaka som professionell föredragshållare, utsågs 2009 som årets föreläsare för att i år utses som årets talare 2011.

Två böcker har det också blivit, ”Det blir som man tänkt sig” och ”Bli en vinnarskalle” som släpptes i handeln nu i augusti.

Men så lever han också som han lär – 36-årige Olof Röhlander.

– Det gäller att våga tro på sin dröm, förklarar han framgången.

Pingiskarriär

En framgångssaga som på många sätt startade i och med att Olof som 16 åring lämnade uppväxtorten Matfors för att satsa på en pingiskarriär. En karriär som dock ledde till en annan.

– Pressen blev tuffare när jag skulle började spela professionellt och jag märkte hur mentala aspekter påverkade mig, såväl på gott som ont, säger han.

En lärdom som Olof kände att han ville förmedla till andra och därför började att föreläsa. Tanken var att ge människor verktyg för hur man tränar sina tankar, känslor och attityder i rätt riktning.

Sedan sex år är han också licensierad mental tränare efter en utbildning vid Skandinaviska ledarhögskolan i Örebro.

– Men jag hade ingen utbildning när jag började att föreläsa, bara man föresätter sig något tillräckligt mycket så kan det bli en verklighet, säger Olof.

Något som han själv är ett levande exempel på.

Årets talare

Redan 2006 satte han upp en fiktiv löpsedel hemma på kylskåpet. En löpsedel där Olof just blivit utsedd som årets talare – vilket han också förra året blev, i konkurrensen av minst 10 000 andra talare ute i landet, menar han.

– För mig handlar det om energi, drömmar och mål ska inte ta utan ge energi, lust glädje och glöd, säger han.

Och det är just den glöden han hittat i att föreläsa, menar han.

– Det väckte en enorm glöd hos mig när jag insåg vad jag ville göra och den pågår fortfarande, vissa drömmar kan man vilja ha kvar medan man vill leva andra, säger Olof.

Amerikansk scen

Tacksam över framgångarna men fortfarande med ett driv framåt har han alltid något på gång. Numera kan hans mentalt stärkande tankar lyssnas av genom podcast tillsammans med Rickard Olsson.

I dagarna gjorde han sin premiär som föreläsare på den amerikanska scenen samt släppte en ny bok, om hur man blir en vinnarskalle. En bok han också häromdagen satt i Nyhetsmorgons soffa och berättade om.

– Jag är nog lite av en vinnarskalle själv och när andra beskriver mig så är det med orden målmedveten och modig. Men det är också modet som har gjort att jag vågat göra saker och det gäller att aldrig ge upp utan våga tro på sin dröm. Och föreläsningen i New York är bara början på min dröm att fortsätta i Amerika, nu ska jag bara förbättra min engelska, säger han.

 • Olof Röhlander

  Aktuell: Ny bok ”Bli en vinnarskalle”, släpptes 1 augusti, sänder Podcast tillsammans med tv-profilen Rickard Olsson, i dagarna gjort premiär som föreläsare på den amerikanska scenen.

  Bor: Centralt i Stockholm.

  Familj: Fru Anna, hunden Malte, föräldrarna Lilian och Lennart i Långskog samt två äldre bröder Jan och Stefan.

  Född och uppväxt: I Matfors.

  Utbildning och bakgrund: Elitspelare i bordtennis, certifierad coach, licensierad mental tränare.

  Användbart talesätt: ”Vinn först – strid sen”, vilket handlar om att övervinna hindren i sitt eget huvud.

Dela
 • +1 Intressant!