Doktorn bortom feta dieter och rubriker

Står stark. Trots hårda ord och mothugg från meningsmotståndare på internetforum och i svenska medier under åren har läkaren Annika Dahlqvist stått stark vid sin övertygelse. ”Om det bara hade gällt min egen person så hade jag aldrig ställt upp på drevet, men jag har ett viktigt budskap.”, säger hon.Foto: Leo Sellén

Hon är höjd till skyarna av många, men bespottad av andra.Men vem är läkaren Annika Dahlqvist bortom feta rubriker och dieter?– Jag är inte så social och är inte intresserad av fester och tillställningar, säger hon.

Vem är den omstridda läkaren Annika Dahlqvist från Njurunda, i många medier kallad ”fettdoktorn”?

– Var snäll och skriv inte fettdoktorn, det har blivit så negativt, säger Annika, när Dagbladet besöker henne i makarna Dahlqvist sommarhus i Björn.

Under flera år har hon varit i blåsväder i medier och internetforum för sina kontroversiella uttalanden i sin personliga blogg om kosthållning, massvaccinering och solskyddskrämer.

När Dagbladet träffade Annika i makarna Dahlqvist sommarhus i Björn, tonade en jordnära och enkel person fram, långt bortom stridsyxor, slagord och barrikader, men starkt trogen sin övertygelse.

Från Själevad

Annika har rötterna i Själevad i Örnsköldsvik, Ångermanland. Där växte hon upp som familjens näst äldsta dotter av totalt fem barn. Sina föräldrar minns hon som starka invidiver som drev ett mindre lantbruk där svensk husmanskost var en självklarhet i hemmet.

Först som 24-åring hittade Annika fram till sitt yrkesval.

– Jag fick först för mig att jag var intresserad av kemi och började vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Jag avbröt det och läste fria kurser i sociologi och pedagogik, säger Annika.

En kompis vid sjukgymnastlinjen fick henne intresserad av utbildningen och i och med det väcktes också intresset för medicin. Sin då blivande make Göran mötte hon i folkdansens virvlar i Hudiksvall där hon bodde under AT-tjänstgörningen.

– Han bodde här i Njurunda så vi fick välja om han skulle ta sin snickarbänk och flytta till mig eller om jag skulle flytta hit, säger hon.

Att Annika i framtiden skulle bli en av Sveriges mest kontroversiella läkare genom tiderna, hade hon aldrig kunnat ana, eller ens haft en önskan om.

”Alltid sagt vad jag tycker”

I stället beskriver hon sig som en person som trivs bäst hemma. En person som efter arbetsdagar fyllda av patientkontakter, helst njuter av lugn och ensamhet.

– Men jag har alltid varit en person som har sagt vad jag tycker och stått för det och det har ställt till det ibland, säger Annika.

Och, att ta ansvar för sin övertygelse har kostat mycket. Under två år fick hon ”kalla handen” som yrkesutövande läkare vid Primärvården och Landstiget i Västernorrland innan hennes kostråd senare blev godkänd av Socialstyrelsen.

– Min själ är sargad av all elakhet och hat. När det värsta drevet gick så var jag ute på bloggen för att förklara och försvara mig, men då blev hatet värre. Jag har i hela mitt liv orsakat mångas missnöje, men man kan inte göra något åt sina åsikter, säger hon och fortsätter:

– Antagonister säger att jag gör det för pengar, men jag har valt att aldrig engagera mig ekonomiskt i något som har med lchf att göra.

Sin fritid ägnar Annika gärna åt en god bok, ser på tv, men njuter även av härliga bastubad. Men tiden går också åt till att blogga.

– Det är inte bara ett intresse utan ett uppdrag jag har, att försöka rädda mänskligheten. Men jag är inte så att jag vidhåller något om jag blir bevisad om motsatsen. Jag vill få fram sanningen, säger hon.

Familjen har varit hennes stora stöd.

– Vissa har frågat vad min man tycker om all uppståndelse och då brukar jag svara att jag inte har berättat allt, säger Annika.

Är du själv absolutist vad gäller lchf-dieten?

– Nej, det är jag inte. När arbetskompisarna bjuder på fika så smakar jag.

På frågan om det snart är dags för en biografi, svarar hon rappt och med ett leende:

– Det får bli sedan. När jag har segrat!

 • Annika Dahlqvist

  Bor: i Ovansjö, Njurunda samt under sommarmånaderna vid havet i Björn.

  Familj: gift med maken Göran sedan 1983 då paret vigdes borgerligt i Rådhuset i Stockholm och makarnas döttrar Kristina, 28 år och Karin, 27 år

  Uppvuxen: i Själevad, Örnsköldsvik tillsammans med fyra syskon, två systrar och två bröder

  Intressen: läser romaner, tittar på tv, bloggar om hälsa och lchf-kost, promenerar i skogen och har tidigare dansat folkdans

  Jobbar: deltid vid Vårdcentralen Centrum i Sundsvall

  Glädjeämnen i livet: att basta och ”att skriva något intressant på bloggen och få respons”, jobbet som läkare och alla kollegor

  Tråkigt: ”När min make håller på att renovera och vill att jag ska intressera mig för detaljer. Då blir det svårt”

Dela
 • +1 Intressant!