Elisabet, 78, är Årets medelpading

Årets Medelpading. Sedan flera månader tillbaka gläds Elisabet Jonsson åt utmärkelsen Årets Medelpading. "Jag hade nog aldrig kunnat drömma om det", säger hon.Foto: Sofie Wiklund

En riktig överraskning mötte henne under ett årsmöte med Medelpads hembygdsförbund. Då fick Elisabet Jonsson utmärkelsen Årets Medelpading. – Jag var chockad, säger hon.

Det var så tidigt som den 22 april som den aktiva 78-åriga centerkvinnan Elisabet Jonsson fick utmärkelsen Årets medelpading. Hon satt helt ovetandes hembygdsförbunds årsmöte i Alnö hembygdsgård, när hon plötsligt fick höra en personbeskrivning läsas upp.

– De började läsa upp saker om mig. De hade skrivit vad jag hade gjort och varit med om och då var det en bekant till mig som sa att "det är ju om dig, Elisabet", säger Elisabet som blev mer än chockad.

– Jag vet knappt vad jag sa när jag tackade, men jag kopplade tillbaka till mamma och sa att hon också hade fått hembygdsförbundets nål, säger hon.

Enligt motiveringen är Elisabet "en värdig mottagare av utmärkelsen som kan se tillbaka på en lång och rik gärning inom hembygds- rörelsen".

Som man så vist brukar säga så "faller inte äpplet långt från trädet".

Mamman en pionjär

Elisabets mamma var tillsammans med sin make en pionjär inom Alnö hembygdsförening och de var krafterna bakom föreningens start.

I hennes uppväxt ligger därför svaret på hennes stora hembygdsintresse.

– Mamma lade ned så fruktansvärt mycket arbete. Jag har absolut vägrat att gå med i styrelsen, men jag har ställt upp och hjälpt till på olika sätt när det har behövts och har varit valberedningens ordförande, säger Elisabet.

– Jag har gjort det av eget intresse och så är det mycket som jag fick gratis hemma vid köksbordet, säger hon.

Så trots sina genuina kunskaper har hon konsekvent vägrat att sitta med i styrelsen.

I stället har hon under åren haft styrelseuppdrag inom kyrkan och var under 20 år kyrkorådets ordförande.

Genom åren har hon också haft ett stort engagemang för kvinnors situation i samhället.

Drev jordbruk

Elisabet har dessutom hembygdshistoria in på bara skinnet. Tillsammans med sin make Erik var hon fram till början av 1970-talet bosatt i sitt föräldrahem vid den plats som sedan bebyggdes med Alnö badhus.

Där drev makarna fram till slutet av 1960-talet ett mindre jordbruk till dess de flyttade till Eriks föräldrahem Bänkås.

– Erik är elfte generationen här, säger Elisabet.

Hon berättar om Eriks farfars far Jon Jakobsson som gifte in sin i familjen och sedan bosatte sig på gården.

– De kallade gården för Jon-Jacks och sedan fick Eriks farfar heta Jon-Jacks Janne, säger Elisabet som kan sin hembygdhistoria på sina fem fingrar.

Än i dag har Elisabet ett starkt engagemang, även om orken inte alltid är den samma som tidigare, menar hon.

– Jag skulle vilja ha fingrarna i syltburken lite varstans, säger hon och skrattar.

Dela
  • +1 Intressant!