Farah har skapat sig ett nytt liv i Sverige

Jobbat hårt. Farah Al-Saffar från Irak var endast 13 år när hon ensam kom till Sverige och Sundsvall. Under de gångna fem åren har hon jobbat hårt för att lära sig språket och att läsa in skolämnen. ”Om man vill lyckas med något är det bara att jobba för det, säger hon.

Som 13-åring kom hon till Sverige och Sundsvall – ensam och utan att kunna språket. Farah Al-Saffar från Irak läser nu in nians årskurs inför vidare studier. – Jag har kämpat, om man vill lyckas med något så är det bara att jobba för det, säger dagens 18-årsjubilar.

Det var oktober och snön hade redan börjat att falla när Farah Al-Saffar kom till Sverige den där dagen i oktober för snart fem år sedan. Ensam – utan att kunna språket tillbringade hon det första halvåret i Stockholm innan den nya hemorten blev Sundsvall.

– Jag var lite rädd från början för allt var ju så främmande och jag kände ingen, säger Farah.

En endast 13-årig Farah hade då lämnat såväl sin pappa som övrig släkt i Bagdad för ett helt nytt liv – i ett helt nytt land.

En bättre framtid

Beslutet att skicka sin dotter till Sverige togs av Farahs pappa som ville ge sin henne en annan framtid än vad det krigshärjade Irak hade att erbjuda.

– Min mamma gick bort i kriget och jag har inga syskon. Pappa bestämde att jag skulle åka och i dag ångrar jag det inte en sekund, säger hon.

Farah har sedan den dagen jobbat hårt med att lära sig det nya språket och att läsa in grundskoleämnen för att kunna studera vidare.

Just nu kämpar hon med nians årskurs vid introduktionsprogrammet.

– När jag väl lärde mig språket så var det lättare att lära känna folk. Nu trivs jag jättebra här i Sverige, säger Farah, som nu har siktet inställt på kommande gymnasiestudier.

– Jag har kämpat. Men när jag verkligen vill något så brukar jag lyckas, det är bara att jobba för det, säger hon.

Fortsätta studera

Under de snart fem år hon nu bott i Sverige har hon lärt sig att älska till och med vinterns kyla och snön, menar hon.

– Jag tycker jättemycket om snö och har lärt mig att åka både längdskidor och skridskor, jag gick i skidskola i två år och har till och med varit med och tävlat, säger hon.

Framtidsdrömmen är nu att klara av skolan för att sedan några år jobba i butik innan ytterligare studier påbörjas.

– Jag vill få ett bra jobb som jag trivs med och vila från studierna några år innan jag läser vidare till socionom, säger Farah som trivs med att jobba med människor.

Något hon redan provat på genom flera somrars feriejobb vid förskolor i Sundsvall.

– Jag tycker om att hjälpa andra, säger hon.

En längtan

Farah som för en vecka sedan lämnat Sundsvall för avslutande grundskolestudier i Kumla har också en annan dröm – att en dag få hälsa på familjen i Bagdad.

– Jag trivs jättebra här i Sverige och kommer att bo kvar här resten av mitt liv, men visst saknar jag min släkt fastän jag pratar med min pappa i telefonen då och då. Jag ser fram emot att få åka dit och hälsa på men det blir nog först om något år, säger Farah.

18-årsdagen firas i dag i det nya hemmet i Kumla.

– Min pojkvän kommer hit från Söderhamn för att fira med mig, säger hon.

Dela
  • +1 Intressant!