Gustaf i Ånge stred för kvinnliga lokförare

93 år i dag. Under åren vid SJ kämpade den tidigare järnvägaren Gustaf Nordin för kvinnors rätt att få bli lokförare och tågmästare. ”De var ju lika bra flickorna som karlarna”, säger Gustav. Foto: Micke Engström

I dag jubilerar en sann ”järnvägare”, en hedervärd man med hedervärd ålder. Under sin tid vid SJ stred Gustaf Nordin i Ånge för kvinnors möjlighet att bli tågmästare och lokförare. – Det skulle först inte gå an alls, men det kämpade jag för, säger han.

Dagens jubilar, Gustaf Nordin i Ånge, har sina rötter i Ångermanland.

Han är född i Resele, växte upp i Helgum tillsammans med sina föräldrar och sju syskon men flyttade till Ånge i unga år.

Gustaf började jobba som praktikant vid skogsvårdsstyrelsen men började sedan som 23-åring en tjänst vid trafikavdelningen vid SJ i Ånge.

Gifte sig 1946

Han hade då genomfört en fyra år lång militärtjänstgöring i Sollefteå där han slutade som stabsfurir.

– Vid SJ började jag den 1 juli 1942. Då jag kom till Ånge blev jag bekant med en flicka på 18 år. Hon hette Barbro och jobbade vid Svenska Handelsbanken i Ånge, säger Gustaf och berättar att paret gifte sig den 7 juli 1946.

– Vi höll ihop i 62 år. Vi fick två barn, en son som heter Bo och en dotter som heter Pia, berättar Gustaf som i dag lever som änkeman.

Som nyanställd vid SJ fick han lära sig ett flertal olika arbetssysslor från grunden och avancerade till det som vid tiden kallades förste järnvägsexpeditör och personalfördelare.

– Jag fick börja öva i allt, bland annat som tågklarerare, men också allt annat som innetjänstgöring, säger Gustaf som jobbade som assistent vid personalavdelningarna under åren 1950–1962.

– Vid SJ här fanns det då 215 kvinnor och män anställda, säger Gustaf som under åren även var fackligt engagerad, bland annat som vice ordförande i Statstjänstemannaförbundet.

Fick mothugg

Gustaf var en av de som förespråkade kvinnors möjlighet att jobba i tidigare typiskt manliga yrkesroller.

– Jag ordnade så att kvinnan kunde få bli tågmästare eller lokförare, men fick mothugg av herrarna på SJ i Stockholm, säger han.

Gustaf gav sig inte och krossade snabbt motståndarnas argument om att kvinnor inte kunde anställas då det saknades wc på tågen.

– Jag talade sedan med två flickor från innetjänsten i 50 minuter om att jag skulle skicka dem till Stockholm under nio månader för att gå en kurs för att bli tågmästare och det gick de med på, säger Gustaf.

Sin födelsedag kommer han att fira i dag tillsammans med sin dotter och hennes man.

 • Gustaf Nordin

  Bor: I Ånge.

  Familj: Änkeman, barnen Bo och Pia.

  Född: I Resele men är uppvuxen i Helgum.

  Jobb: Vid SJ i Ånge.

  Studier: Engelska, tyska och spanska, juridik, ekonomi, matematik motsvarande en studentexamen.

  Intressen: Tidigare mycket förenings- och friluftsaktiv, bridge, har tidigare uppskattat resor, fjällvandringar, jakt och sportfiske.

Dela
 • +1 Intressant!