Hästrädda Christer blev ordentligt ”biten”

Mycket verkstadsjobb fick honom att söka efter nya ”hästkrafter”.I drygt 25 år har passonen varit hästar och trav för Christer Nilsson i Brödlösa, Kovland.– Det blev som ett gift, säger dagens 60-årsjubilar.

I hela sitt liv har Christer Nilsson i Brödlösa, Kovland, jobbat med ”hästkrafter”, om än av olika slag.

Ända sedan mopedåldern har han varit motorintresserad och under större delen av sitt liv har han jobbat som mekaniker.

– Jag hade raggarbil också och var med i Spinning Wheels. Nu är jag mer intresserad av att titta på bilarna, säger Christer som sedan flera år tillbaka jobbar som bilmekaniker på Sten Holmbergs bilverkstad i centrala Sundsvall.

– Där har jag jobbat sedan 2000 så det blir ju 12 år nu, säger Christer som tidigare också har drivit en egen verkstad och jobbat som lastbilschaufför vid Sundsvalls bildemontering.

Skaffade häst

Det var mycket jobb i den egna verkstaden, både på arbetstid och på fritiden, som fick Christer Nilsson i Kovland att till slut bestämma sig för att prova på något nytt.

– Man fick ju hjälpa till hela kvällarna med andras bilar. Jag och en annan kille hade egen verkstad då, så jag tog och skaffade mig en häst, säger Christer som plötsligt hade något att skylla på.

Men något otippat var ändå valet av intresse, menar han.

– Jag var ju rädd för hästar till en början, men jag köpte en ändå och tänkte att det här måste jag väl kunna lära mig och det har jag aldrig ångrat, säger Christer.

Det går utan att överdriva att säga att han blev ordentligt ”hästbiten”.

– Det blev som ett gift, säger Christer som enligt sin sambo och sina döttrar alltid är på plats på Bergsåker när det vankas trav.

– Övriga i familjen utrymmer vardagsrummet när det är dags för trav för vår pappa har otroliga röstresurser och han sparar inte på krutet i upploppen, berättar de för Dagbladet.

Eget stall

I dag är han ägare till de två kallbloden Eldgnist och Jorino Linn som han både tränar och tävlar själv.

– Jag har ju mina hästar hemma i ett eget stall vilket är en förutsättning. Det blir alldeles för dyrt annars, säger han och konstaterar att resultaten på tävlingar har varierat.

– Det har gått både upp och ned kan man säga, men det har inte gått sämst för mig, säger han.

Christer är född i Utansjö, Härnösand, men flyttade med sin familj till Skönsberg i femårsåldern.

– Min farsa började jobba på Ortviken så jag är uppvuxen här i Sundsvall kan man säga.

Ställer alltid upp

Förutom att han jobbar mycket, har fullt upp med stall och hästar, så hinner han också med att vara en bra sambo och pappa, menar familjen.

– Trots passionen för dessa springande hästar så är han en fantastisk sambo och pappa som alltid ställer upp, låter de hälsa.

Till helgen firar Christer sin jubileumsdag hemma tillsammans med familj och vänner.

Dela
  • +1 Intressant!