Ingolf, musiker som älskar lärarjobbet

Musikälskare. Läraren och musikern Ingolf Söderlund är med i musik- och underhålls- gruppen Club 64, men är också själv ute och ”trubadurar”. ”Musiken är en stor del av mitt liv”, säger 60-årsjubilaren. Foto: Victoria Engholm

Han brinner för musiken, men älskar även jobbet som speciallärare vid gymnasiesärskolan.I dag jubilerar Ingolf Söderlin i Söråker med sina 60 år.– Jag tror inte att någon kan ha missat det, säger jubilaren.

Det är med glimten i ögat som Ingolf Söderlind den senaste tiden tydligt och klart har deklarerat för alla i sin omgivning att han nu jubilerar med sina 60 år.

– Jag tror inte att någon kan ha missat det för jag har gått runt och sagt att jag fyller den 19 juni, säger Ingolf, som trots det inte kommer att fira med något stort kalas.

– Nej, jag firade när jag fyllde 30, 40 och 50 så nu åker vi i väg och tar det lugnt, säger han.

I stället reser han till Jämtland tillsammans med makan Carin där han firar med ett par goda vänner.

Trubadurar på egen hand

– Men på fredag ska jag spela på Tynderö hembygdsgård igen med Club 64, säger Ingolf och tillägger:

– Jag är också ute själv och ”trubadurar”. Musiken är en stor del av mitt liv, säger Ingolf som har fått sin musikaliska skolning genom sina föräldrar under uppväxtåren.

– Jag stod på scenen med mamma och pappa redan som fem-åring i Kramfors, så jag har musiken i blodet, säger Ingolf.

Familjen flyttade sedan till Sundsvall 1960 och redan som 14-åring gick Ingolf med i KFUM-kören.

– Jag hade haft Kjell Lönnå i teckning på Skönsbergs skola. Han tyckte att jag skulle börja så jag var yngst där och var sedan med till 2005, säger han.

Under större delen av sitt yrkesliv har Ingolf jobbat med funktionshindrade. Sedan flera år är han speciallärare vid Västermalms gymnasiesärskola.

– Jag har varit engagerad inom FBU som min mamma, pappa och två andra föräldrar startade här i stan. Där var jag sedan ansvarig ledare för Lördagsklubben, säger Ingolf som växte upp med en bror som var funktionshindrad.

– Han var född 1949 men han dog 2005, säger Ingolf som i unga år påbörjade en gymnasieutbildning vid Västermalm för att bli ingenjör.

– Det passade inte riktigt mig, säger Ingolf som i stället bytte till samhällsvetenskapliga programmet vid Katrinelund.

Speciallärare

Efter ett sabbatsår med jobb och vikariat vid Alnö vårdhem sökte han in till fritidspedagogutbildningen 1974 och kom in.

Därefter jobbade Ingolf vid Alnö vårdhem men också vid dåvarande behandlingshemmet vid Stornäset.

1981 fick han jobb vid Tomteskolan och tre år därefter studerade han vid speciallärarutbildningen i Malmö.

– Sedan dess har jag varit särskolan trogen, säger Ingolf.

Ingolf Söderlind

Dela
  • +1 Intressant!