Lisa, 98, tränar spinning varje dag

Motionerar. Varje dag tränar 98-åriga Lisa Hedlund i Sundsvall på sin motionscykel. ”Jag tränar inför 100-årsdagen. Nu cyklar jag över 600 tramp”, säger dagens jubilar.Foto: Sofie Wiklund

Hon är 98 år och kör spinning varje dag. Lisa Hedlund i Sundsvall vet hur man håller sig i trim till kropp och sinne. – Jag tränar inför 100-årsagen, säger dagens 98-årsjubilar som sprudlar och livsglädje och charm.

Hon är ”pigg som en nötkärna”, har ett kristallklart minne och det kan man säga är, hennes ålder till trots.

För i dag jubilerar Lisa Hedlund, en grand old lady i Sundsvall med sina 98 år.

Koden till ett långt liv har för Lisa Hedlund i Sundsvall varit att genom åren hålla igång på alla plan. Det är också precis vad hon fortfarande gör, för varje dag sätter hon sig på sin motionscykel för att träna.

– Jag jobbar på så mycket jag kan och arbetar med mina händer. Jag bakar, lagar mat och sköter mig själv, säger Lisa som trots ett tidigare lårbensbrott och sina många år klarar det mesta hemma själv.

Nio syskon

Lisa är född och uppvuxen i Tunadal som näst yngst bland familjens nio syskon. Hon minns än i dag allt från sin barndom. Som många andra i sin generation började hon jobba tidigt.

– Jag var 12 år när jag slutade skolan och i stället sprang runt hos tanter och hjälpte till, säger hon.

Hon gick sedan Vita bandets utbildning i barnavård och när hon var 16 år fick hon jobb som barnflicka hos dåvarande Hallström och Nisses.

– Sedan var jag i Nyhamn och jobbade i familj, säger Lisa som sedan jobbade på sjukhuset under fem år till dess hon gifte sig med maken Harry.

Änka för tolv år sen

– Jag var 22 år när jag gifte mig med Harry i prästgården i Skön, säger Lisa som efter 62 år tillsammans med sin man blev änka för tolv år sedan.

Sin första bostad hade makarna i Godtemplarlokalen i Tunadal där de jobbade som vaktmästare. Där föddes också två av makarnas fem barn.

1941 flyttade de till Grangränd och två år senare tog makarna första spadtaget till den husgrund där Lisa än i dag är bosatt.

– Jag minns att jag var tjock och gravid. Ändå gick jag och kärrade sand med en kärra med järnhjul, säger hon och fortsätter:

– Jag var så glad när vi flyttade hit för vi hade vatten och avlopp, ja, allting, säger hon.

Under småbarnsåren var Lisa hemma och skötte barn och hem, men jobbade sedan på dåvarande Mjölkcentralen och butiker på stan.

– Jag slutade 1968 och började hos kommunen och hade dagbarn, säger Lisa som blev pensionär 1979.

Bil och husvagn

Genom åren har hon fått många minnen från resor i Europa tillsammans med sin make.

– Först åkte vi mycket tåg för han jobbade inom järnvägen, men sedan tog vi bil och husvagn.

Ett stort intresse är fortfarande att baka och laga mat, men lyssnar också gärna på radion. Favoritprogram är ”Karlavagnen”, ”Dacapo” och ”Vakna” men hon ser också gärna sport och ”Postkodmiljonären” på tv.

Nära 100 år

Sin födelsedag i dag kommer hon att fira hemma tillsammans med sin familj och att hon är så nära 100 år, är inget hon tycker är så märkvärdigt.

– Jag tänker inte på det för jag är bara 70 år här uppe, säger Lisa och pekar.

Dela
  • +1 Intressant!