Marita ligger inte på sofflocket

Marita Göransson fyller i dag 65 år. En bra ålder enligt henne själv. ”Nu finns ju tid över till att göra alla de saker som man vill. Med all erfarenhet man samlat på sig är det här en perfekt ålder bara man får fortsätta att vara frisk, säger hon.

Med barnbarnet i fokus lever hon ett aktivt och meningsfullt liv.I dag fyller Marita Göransson i Skönsmon 65 år.– Med all erfarenhet jag har nu så är det här en perfekt ålder, säger dagens jubilar.

Vill man hitta Marita Göransson så är det inte hemma på sofflocket man ska leta – nej, mest troligt är att hon befinner sig på någon av de platser som är knutna till barnbarnet Martinas intressen.

Allt sedan barnbarnet Martina föddes för snart femton år sedan har hon stått i fokus för Marita. Än mer sedan Marita för dryga sju år sedan tog hand om henne på heltid efter att dottern drabbats av en olycka.

– Jag lever för mitt barnbarn och gör vad jag kan för att hjälpa henne, men så är det också hon som ger mig glädje och energi i livet, säger hon.

Oavsett om det handlar barnbarnets teaterrepetitioner på Kvartersteatern eller körträning med Kulturskolans kör, Florus Chorus, vill Marita gärna vara med på plats.

– Det är en perfekt ålder jag lever i nu om man bara får fortsätta att vara frisk. Nu finns det tid över till att göra alla de saker som man vill, säger Marita, med ett leende.

Vill hjälpa andra

Drömmen är nu att även få tid över för att engagera sig i ideellt arbete för en hjälporganisation.

– Det är något jag har tänkt på länge, så snart jag får tid över så tänker jag gå in till Röda Korset och fråga om de behöver någon hjälp, säger hon.

Det är i dag 65 år sedan Marita för första gången såg dagens ljus i den lilla stugan i Ragunda. En plats där även hennes mamma och morfar växt upp.

– Jag är född i rummet där i stugan, säger Marita om det lilla huset som ligger henne varmt om hjärtat.

Stugan som hon tog över 1989 håller nu på att renoveras för fullt.

– Jag hoppas att få i ordning där snart så att jag kan mysa där tillsammans med mitt barnbarn och min dotter, säger hon.

Hotellägare

Marita som under hela livet engagerat sig i andras välmående är sedan 18 år tillbaka också ord- förande i bostadsrättsföreningen där hon bor i, även där står renoveringar på tapeten.

– Just nu ska vi ta itu med en fasadrenovering, säger Marita som inte räds för att ta itu med nya projekt.

Men så har hon heller aldrig räds för att ”ge sig ut på främmande vatten”. Redan som 15-åring lämnade Marita hemmets trygga vrå för att pröva sina vingar.

Arbetslivet har sedan fört henne till ett flertal orter i Sverige där arbetsuppgifterna främst har bestått av kontorsarbete och bokföring. Kunskaper som kom väl till nytta när hon började driva City hotell i Sollefteå för 17 år sedan. Sedan 1998 står hon som ensam ägare för hotellet med fyra anställda.

– Jag har en fantastisk personal som sköter verksamheten så det fungerar bra utan att jag själv behöver vara på plats, säger Marita.

Personalen bjöds även med på den stora fest som Marita hade då hon fyllde 60 år. Årets firande har hon tänkt att ska ske under lugnare former för att istället lägga krutet på 70-års firandet om fem år.

– Nu blir det mat och tårta tillsammans med familjen och så har jag tänkt att ta med barnbarnet på en utomlandsresa i vår.

Familjen med barnbarnet i spets- en är ju vad som betyder mest för Marita.

– Mest av allt önskar jag att få fortsätta att hålla mig frisk så att jag får fortsätta att följa mitt barnbarn i livet, säger dagens jubilar.

Marita Göransson

Dela
  • +1 Intressant!