Musiken – en källa till glädje för Rolf

firar 60. Glädjen i musiken är den gemenskap som den skapar, menar Rolf Granqvist. I dag firar han sin 60-årsdag med öppet hus i hemmet.Foto: Mats Olsson

Han fyller fritiden med sina två stora intressen, musik och fotografering.I morgon firar Rolf Granqvist i Granlo sin 60-årsdag med öppet hus i hemmet.– Det ska bli jättekul, säger jubilaren.

För två år sedan stod han på bron över floden Kwai i Thailand och spelade Wiklunds polska från Stöde för en gammal Thailändsk speleman.

– När jag är utomlands så söker jag ofta upp människor på landsbygden, säger Rolf Granqvist från Granlo.

Ja, Rolf älskar att knyta nya kontakter, han spelar fiol med Njurunda spelmanslag och har sedan tidig barndom också sysslat med fotografering.

Började som vuxen

Sin första kamera fick han redan i sjuårsåldern av sin fotointresserade pappa.

– Egentligen så var det fotograferingen som ledde in mig på folkmusiken, säger Rolf, som även spelade gitarr som liten.

– Jag började spela fiol först när jag blev äldre. Det berodde på att jag var med om en olycka där jag kapade av mitt vänstra pekfinger i en vedkap, säger Rolf. Olyckan inträffade i början av 1990, men fingret gick att rädda och i dag har han otroligt nog inga sviter alls av händelsen.

– Men jag hade krokigt finger länge, säger Rolf som när hans dotter började spela fiol upptäckte att det fungerade alldeles utmärkt att hantera just det instrumentet.

"Gick bättre"

Det var i samband med att Rolf besökte Njurunda spelmanslag för att ta bilder till föreningens hemsida, som han fick frågan om att hoppa in och spela.

– Det gick mycket bättre än jag någonsin hade kunnat tänka mig så jag har spelat med dem sedan 2006, säger Rolf.

Det är just den gemenskap som musiken skapar som han gillar.

– Så när jag kommer hem från jobbet så tittar jag aldrig på tv, för det är alltid någonting på gång som kretsar kring musik eller fotografering, säger han.

Rolf älskar att ta dokumentära nutidsbilder, har sedan 1970-talet dokumenterat förändringsarbetet i Sundsvalls stad. Han har också varit månadens konstnär i Sundsvalls kommuns miljöalmanacka vid två tillfällen.

Skidåkning

Förutom sina två huvudintressen så handlar fritiden också om att fixa med huset, njuta av semester i husvagnen i Hamra tillsammans med makan Anneli.

– Skidåkning är också roligt. Vi åker friåkning utan spår. Det tycker vi är roligt, säger Rolf som fyller år den

Sin födelsedag kommer han att fira i morgon med öppet hus hemma i bostaden i Granlo.

 • Rolf Granqvist

  Aktuell: fyller 60 år den 28 oktober

  Bor: i Granlo, Sundsvall

  Familj: makan Anneli samt de vuxna barnen Anna, 23 år, Fredrik, 36 år samt barnbarnen Natalie, 12 år och Lova, 5 år.

  Född: i Hov, Selånger där han bodde under sina tre första år, men är därefter uppvuxen i Granlo

  Yrkesliv: jobbar vid SCA Ortvikens pappersbruk sedan 1989

  Intressen: musik, fotografering, friåkning med längdskidor, semester i husvagnen i Hamra samt resor

  Föreningar: Njurunda spelmanslag, Norrbäcks spelmanslag från Hassela och ukulelegruppen "Sukkarna" där han spelar bas, Sundsvalls fotoklubb och FGDO, Förenade Gamla Druidorden där han tillhör styrelsen.

Dela
 • +1 Intressant!