Musiken – viktig del i Edvards liv

Folkmusik. Just nu är den stora favoriten i livet den relativt nyinköpta handgjorda tjeckiska gitarren av märket Furch. ”Den har riktigt bra klang och är en riktigt bra kompgitarr. Jag köpte den i påskas”, säger Edvard Holmlund, gitarrist i Fägra.Foto: Hans-Göran Engström

Musik, natur och höga höjder är det bästa i livet för dagens 18-årsjubilar.På fritiden hägrar folkmusikbandet Fägra, scouting och segelflyg för Matforskillen Edvard Holmlund.– Folkmusik är den roligaste genren att spela, säger han.

Det är med sin handgjorda, tjeckiska och stålsträngade gitarr som Edvard Holmlund står för ”kompet” i det lokala folkmusikbandet Fägra.

Kvintetten består även av hans fyra kompisar Anthonia Larsson på dragspel, Rickard Pettersson på kontrabas, Fanny Hansson på fiol och Sebastian Jonsson på mandolin.

– Det är nog ett och ett halvt år sedan vi började, säger Edvard och konstaterar att de just nu ligger lite på is vad gäller spelningar.

– Den enda spelningen vi har bokad just nu är på festivalen Midvinterfolk den 26 januari, säger han.

Många intressen

Edvard pluggar tredje året på estetiska programmet med musikinriktning vid Hedbergska.

– Jag tror att jag alltid har haft musiken inom mig på något sätt. Jag var ofta och klinkade på min farbrors piano och gitarr när jag var liten, säger han och berättar att han även sysslar med mycket annat.

– Jag segelflyger också och blev klar med certifikatet för ett år sedan. Så är jag scout också och är med i Matfors scoutkår, säger Edvard som några dagar per vecka också jobbar som lärare för NBV.

– Jag har en midikurs på Matfors fritidsgård. Där lär man sig att spela in musik genom ett midiklaviatur, säger Edvard som också spenderar en hel del av sin fritid tillsammans med kompisar.

Efter studenten hoppas han på att få möjlighet att vidareutbilda sig inom musiken.

– En av de få planer jag har, som jag inte är ett dugg säker på, är att gå någon musikhögskola med folkmusikinriktning. Jag skulle nog vilja kunna leva på musiken på något sätt, säger Edvard.

En frihet att bli vuxen

Det bästa med att äntligen bli 18 år är möjligheten att kunna ta egna beslut, både i stort och smått, menar Edvard.

– Det är friheten i att man kan göra saker som att gå på Stads- huset om det är en bra konsert där, eller bara det att kunna beställa en ny sträng från internet utan att behöva be sina föräldrar, säger Edvard.

Sin födelsedag kommer Edvard att fira hemma med en god middag tillsammans med sina föräldrar.

Edvard Holmlund

 • Edvard Holmlund

  Bor: i Matfors

  Familj: mamma, pappa och två ”utflyttade” äldre syskon

  Född: uppvuxen i Matfors

  Utbildning: går tredje och sista året på estetiska programmet med inriktning musik på Hedbergska

  Intressen: all typ av musik men framför allt folkmusik, är gitarrist i folkmusikbandet Fägra, scout sedan många år tillbaka och älskar att segelflyga.

  Jobbar: som studiecirkelledare vid NBV vid Matfors fritidsgård

Dela
 • +1 Intressant!