Nils i Sundsvall sökte hjälp av mirakelman

Han lever med dödlig cancer, men låter sig inte nedslås. Genom glädje och hopp om framtiden ska Nils Gärdegård i Sundsvall bemästra sin sjukdom. – På något vis har jag gjort det här till ett projekt, en upptäcktsresa, säger han.

Det var i maj i år som Nils Gärdegård i Sundsvall fick det tuffa beskedet av sina läkare – hans dåliga blodvärden berodde på en obotlig cancer i bukspottkörteln. Några månader innan hade han börjat en ny anställning vid Sundsvalls näringslivsbolag AB.

– Mina barn med sambos ringde en efter en och sa de skulle komma hem den helgen. Vi kom överens om att det var en ”kick-off” för arbetet mot sjukdomen och de är sen mitt ”dreamteam”. Det känns bra att kunna säga så, säger Nils som upplever ett stort stöd hos sin familj, vänner, arbetskamrater och vårdpersonal.


Träffade mirakelmannen

För fjorton dagar sedan flög han till byn Abadiania i Brasilien tillsammans med sin fru Anette för att få träffa mirakelmannen ”John of God”.

Verksamheten, som vilar på en katolsk grund, beskriver Nils som ”en tvättmaskin för tankarna”. Den är kostnadsfri och har funnits i mer än 40 år. Den heliga mannen träffar upp till tusen människor per dag från hela välden.

– Han ”skannar” av en och säger vilken behandling man ska ha. Det gör man flera gånger under en 14-dagarsperiod, säger Nils.

Genom besöket fick han verktyg för att hantera sin situation.

– Jag fick stöd för hur jag ska leva för att inte bli sjuk igen, hur jag ska äta och tänka, säger Nils.

I går, (läs i onsdags), var han till sin läkare som konstaterade att hans värden förbättrats.

– De har gått tillbaka rejält och det känns jätteskönt. I det beskedet ligger ändå konstaterandet att den kommer att komma tillbaka, men ingen vet när, säger Nils som sedan en tid tillbaka också bloggar om sin sjukdom.


Förlorade mamma i cancer

Beslutet om att blogga grundar sig i erfarenheten av att förlora sin mamma i cancer. Förhoppningen är nu att bidra till ett mer öppet förhållningssätt till sjukdom och död.

– För mig har det blivit en livsgrej att prata om det här för jag och mina syskon for så illa av tystnaden och att vi inte förstod. Det vill jag inte att någon ska bli utsatt för, säger han och fortsätter:

– Genom att blogga kan man informera om det tråkiga och hur det känns. När man träffar människor kan man prata om det som är roligt i livet i stället, säger han.


Hopp och livsglädje

Gruppresan till Brasilien har gjort ett starkt intryck och med sig tillbaka till Sverige har Nils en känsla av hopp och livsglädje.

– Jag fick bekräftat där att jag gör rätt i mitt livsbejakande, och att inte bli min sjukdom.

Den 14 september firade Nils sin 60-årsdag med nyvunna vänner i den lilla byn.

– Allvaret låg över oss, men ändå firade vi. Det var den märkligaste födelsedag jag någonsin har haft. Det konstiga är att jag inte känner mig sjuk. Jag är jätteglad över att jag har levt tills nu och att jag har och har haft ett bra liv, säger han.

Dela
  • +1 Intressant!