Orienteringsprofilen Sten 90-årsjubilerar

Levande legendar. Sten Zackari firar på söndag sin 90-årsdag. Och släkt och vänner kommer att få äta mycket tårta. ”Min hustru Stina har på egen hand ordnat sju till åtta tårtor så det ska nog räcka till alla”, säger Sten.Foto: Arkiv

Den levande orienterings­legendaren Sten Zackari fyller på söndag 90 år.Själv tar han dock jubileet med ro.– Det är naturligtvis inget vidare att man blir gammal, men det är ju trevligt när folk kommer ihåg en och grattar, säger han.

Sten Zackari var under 28 år ordförande för Sundsvalls Orienteringsklubb, SOK, och är klubbens mest välkände profil genom tiderna.

Nu ligger ordförandeklubban på hyllan sedan länge, men orienteringsintresset kommer aldrig att försvinna. Det är inte konstigt, då han varit hängiven orienterare i drygt 75 år.

Framgångarna har varit många och när han samlade ihop alla sina medaljer fyllde de en stor skål.

– De vägde 12,8 kilo tillsammans, berättar Sten.

Lärde sig orientera i Boden

Hans orienteringskarriär startade när han flyttade med sin familj till Boden. Det var där han lärde sig sporten, och intresset har sedan bara fortsatt. Han flyttade sedan till Stockholm där han bland annat var ordförande i Stockholms OK och jobbade på tullen.

1958 bar så flyttlasset till Sundsvall. Då hade han dessutom hunnit med att läsa in en juridisk kandidatexamen på bara två och ett halvt år vid sidan sitt jobb.

– Jag tror att har man bra kondis så klarar man lättare av sånt, säger Sten, som berättar att han fortfarande känner sig i väldigt god form jämfört med många andra i hans ålder.

Och det är inte konstigt. När många väljer att avsluta sina karriärer så satsade i stället Sten inom orienteringen. Och det har resulterat i flera SM-medaljer, NM-medaljer, två totalsegrar i 5-dagars, samt både guld, silver och brons i Veteran-VM bland mycket annat.

57 olika uppdrag

Orienteringssporten är dock inte vad den har varit, något som Sten tycker är synd.

– Styrkan som sporten hade förr var att det var en familjeidrott, och det var också så det rekryterades nya ungdomar. Men nu för tiden är det ju många andra sporter som konkurrerar som till exempel innebandy, säger han.

1964 började Sten jobba som stadsjurist och kanslichef på Sundsvalls kommun och under sin karriär där hade han sedan totalt 57 olika uppdrag som sekreterare och utredare inom kommunen.

Firar hemma i Granlo

Skrivande har också varit ett stort intresse. Under många år har Sten skrivit krönikor i kommuntidningen Skopet, och han har också varit med och skrivit en jubileumstidning om Sundsvalls Orienteringsklubb. 1988 blev han verkställande ledamot i stadshistoriska kommittén och deltog i arbetet med att skriva en ny Sundsvalls historia som blev klar 1996.

90-årsdagen firar Sten i hemmet i Granlo med släkt och vänner, och så klart är det tårta på menyn.

– Min hustru Stina har på egen hand ordnat sju till åtta tårtor så det ska nog räcka till alla, säger Sten.

  • Sten Zackari

    Född: I byn Niemisel i Norr­botten den 12 augusti 1922.

    Utbildningar: studentexamen i Luleå 1942, officersutbildning vid Karlberg och utnämning till kapten vid Norrbottens regemente, juridisk kandidatexamen vid Stockholms högskola 1951.

    Tidigare arbetsplatser: Tullverket från 1945, kammarskrivare 1947, skiftarbetare vid Brommatullen, Generaltullstyrelsen, revisor i Statens sakrevision, tingsnotarie vid Luleå domsaga i Boden med tjänst­göring i Jokkmokk och Gammelstad.

    Uppdrag i urval: Ordförande i Sundsvalls OK 1960–1988, ordförande i föreningen Norden, medlem i Sundsvalls Rotaryklubb sedan 1974 och var klubbpresident under åren 1985–1986.

Dela
  • +1 Intressant!