Sanna ska berätta om sitt författarskap

Livsstil. Skrivandet och författarskapet har blivit ett sätt att leva för 41-åriga Sanna Juhlin. I augusti kom hennes senaste bok och till våren kommer ännu en bok. ”Drömmen är att få skriva på heltid”, säger hon.Foto: Eva-Lena Olsson

I dag berättar Söråkertjejen Sanna Juhlin om författarskapet och sin nya äventyrsroman på bokfestivalen i Sundsvall.Redan till våren finns hennes nästa alster bland hyllorna hos bokhandlarna.– Jag har kämpat hårt för att slå igenom, säger hon.

Två år efter barnboksdebuten, sex utgivna barn- och ungdomsböcker samt noveller senare, är Söråkerstjejen Sanna Juhlin, 41 år, på ”tapeten” igen.

I dag berättar hon om sitt författarskap och sin nyutgivna äventyrsroman ”Syskonen Carlstedts märkliga tidsresa” på bokfestivalen i Sundsvall.

– Jag kommer att vara en av flera författare som står och signerar på Bokia under dagen, säger hon.

Sanna är född och uppvuxen i Söråker där hon också har varit bosatt i större delen av sitt liv.

Berättande farmor

Med inspiration från en farmor, fenomenal på att berätta sagor, föddes kärleken till att skriva redan i tidig ålder.

Som liten flicka producerade hon egna barnbildböcker och med åldern växte hennes förmåga. I tonåren skrev hon romaner men det var först i vuxen ålder som hon riktigt bestämde sig för att verkligen satsa på författarskapet. Parallellt med sitt skrivande har Sanna nu under flera år studerat kreativt skrivande och litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet.

Men vägen mot författarskapet har inte varit utan kamp. Sanna har trots flera refuseringar oförtrutet skrivit vidare och har lyckats ge ut sex olika böcker och noveller.

Fick ett stipendium

För ett par år sedan belönades hon med ett författarstipendium på 50 000 kronor av Sveriges författarförbund. Det blev ett välkommet bidrag för att kunna jobba vidare med böckerna ”Att fånga en tandfé” och novellen ”Memento Mori – minns att du ska dö” som kom ut 2010. Den senare finns även som elektronisk bok och ljudfil.

Fler av Sannas alster väntar på sin tur att ställas upp i bokhandlarnas hyllor.

Till våren ger hon ut barnbilderboken ”Ett hus med många dörrar” i samarbete med ett stort bokförlag. Det är en barnbilderbok som passar för barn mellan tre och sex år.

– Det är Millis Sarri som ska illustrera. Det är hon som illustrerar Camilla Läckbergs böcker om Super-Charlie, säger Sanna som även samarbetade med Sarri i barnbilderboken ”Elaka fröken fårskalle” som gavs ut i våras.

Som nybliven författare har det funnits och finns fortfarande många hinder att ta sig över, menar Sanna.

– Men det har ändå gått bra för mig och jag kämpar hårt för att slå igenom. Min dröm är att få skriva på heltid, säger hon.

  • Susanna ”Sanna” Juhlin

    Bor: i Söråker där hon också är född och uppvuxen

    Familj: maken Kjell, bonus­sonen Marcus, 23 år och de gemensamma barnen Isabelle, 9 år och Gustav, 5 år

    Studier: kreativt skrivande och litteraturvetenskap

    Intressen: familjen, skrivande, läser böcker, ser film samt njuter av utflykter

Dela
  • +1 Intressant!