Sofias berättelse gav bokkontrakt

Utgiven. Sofia Johansson i Njurunda är på väg mot sina drömmars mål. Inom ett år finns berättelsen om hennes virkande pojke hos Sveriges alla bokhandlare. ”Jag har fler historier på gång om honom”, säger debutanten.

Hennes livs dröm har gått i uppfyllelse.I handen håller nu Sofia Johansson ett barnbokskontrakt med ett av Sveriges största förlag.– Det känns jättehäftigt, säger journalisten och it-konsulten från Njurunda.

Inom ett år kommer Sofia Johanssons barnbok att stå i bokhyllorna hos Sveriges alla bokhandlare.

För bara några veckor sedan fick hon sitt första barnbokskontrakt i genren lättlästa böcker.

– Den kommer att passa för barn som precis börjat läsa som är mellan 6 till 9 år, säger Sofia som än så länge vill vara lite ”hemlig” kring bokens handling.

Gillar att virka

– Så mycket kan jag säga att det handlar om en pojke i lågstadieåldern som har ett annat intresse än alla sina hockeyspelande kompisar. Han tycker om att virka, säger hon.

Så trots att hon är flerbarnsmamma, villaägare och jobbar heltid så har skrivandet på något vis också fått plats i livet.

– Jag började hösten 2011 när mitt yngsta barn, dottern Majken, sov på dagen och sedan när båda barnen somnat på kvällen, säger Sofia som skrev större delen av boken under mammaledigheten.

I november i fjol skickade hon i väg sitt manus till flera förlag och efter en refusering och lång väntan på svar från ett förlag blev det bingo.

Den 21 augusti fick Sofia beskedet att Rabén & Sjögren ville ge ut hennes bok.

– 5 000 exemplar trycker de och det känns jättehäftigt, säger Sofia som vill bidra till nya perspektiv och berättelser i barnboksvärlden.

Jobb som konsult

Sofia jobbar sedan många år som it-konsult. Efter flera års studier vid medieteknikutbildning tog hon sin datateknikexamen 2000. Hon fick jobb som konsult vid Ericsson, men hennes kreativa drivkraft sedan barndomen blev med åren allt större. Med viljan att få skriva sökte Sofia till journalistutbildningen för akademiker och när hon kom in bestämde hon sig för att ta chansen.

– Jag har alltid haft en längtan att skriva. När jag var liten tyckte jag att det var roligt att göra händelseböcker i skolan och under tonårstiden så blev det dikter för att kanalisera känslor. Jag skrev mycket dagbok, säger Sofia som vid sidan av sitt jobb studerade till journalist. Våren 2003 tog hon sin examen.

Något jobb som journalist har det inte blivit än. Sofia fortsatte istället sitt jobb som konsult, men har sedan dess studerat både kreativt skrivande för barn och litteraturvetenskap.

Planerna inför framtiden har hon redan klart för sig. Redan nu finns idén och grunden till ännu en berättelse om samma pojke.

Tidskrävande

Naturligtvis har hon fått ”blodad tand” av kontraktet.

– Det är en glädje att någon annan läst min berättelse och tycker att den är värd att bli läst, säger hon.

Riktigt hur och när hon ska få tid till att jobba vidare med sitt skrivande är hon inte säker på.

– Det är lite svårt att få tiden. Det är ju ett tidskrävande intresse som inte heller är inte så socialt, säger Sofia och skrattar.

Dela
  • +1 Intressant!