Som vi minns Ulf ”notkungen” Edlund

Ulf Edlund.

Vår kära Ulf Sören Edlund har efter många års kamp mot följderna av en stroke följd av flera lämnat oss den 13 juli i stor saknad.

Ulf, den äldste i en syskonskara om fem syskon, föddes hemma i fiskestugan i Norrfällsviken.

Som son till fiskaren och kommunpolitikern Einar Edlund och mor Göta tillbringade han uppväxten i sitt älskade Nordingrå, och fick tidigt hjälpa till med fisket. När det blev dags för förvärvsarbete började han som så många andra på skofabriken i Mjällom.

I slutet av femtiotalet förde äventyrslusten honom till Gaza där han gjorde FN-tjänst, ett uppdrag som han fick Nobels Fredspris för tillsammans med sina kamrater i FN:s fredsbevarande styrkor.

Sedermera flyttade han till Härnösand och började sin långa bana på Televerket, där föddes också hans första barn, Peter. Livsfärden förde honom därefter till Timrå, där han träffat Gunnel. Därefter kom hans andra barn Gisela till världen.

1978 flyttade familjen till villa i Vävland i Timrå, och där bodde han och Gunnel ända till 2005 när de flyttade till en fin lägenhet i Sundsvall.

Inom arbetet blev Ulf med sin stora tekniska kunskap snart involverad i säljarbetet, och började en lång och framgångsrik karriär som försäljningsingenjör på Tele Larm. Tyvärr ville ödet sätta käppar i hjulet för Ulf, och blott 48 år gammal drabbades han av sin första stroke. Som den kämpen han var tog han sig tillbaka efter detta bakslag och blev bara något år senare årets säljare på Tele Larm. Hans kamp för att komma tillbaka trodde de flesta var omöjlig men Ulf lyckades. Han blev därefter omtalad för att vara ett medicinskt under, men vi vet att det var hans enorma viljestyrka som hjälpte honom med detta.

Efter många år med bra hälsa drabbades han tyvärr av flera strokes med början 2001. Dessa strokes slog ut mycket av hans syn och motorik, och tyvärr lyckades aldrig Ulf komma tillbaka igen.Äventyrslusten och upptäckarglädjen bestod däremot, och Ulf fortsatte att åka på många resor tillsammans med sina vänner i Strokeföreningen samt med Gunnel, vänner eller släktingar.

Ulf var ett välkänt och uppskattat ansikte i Norrfällsviken, och fick en gång epitetet ”Notkungen” för sin förmåga med näten och organisera notdragningen. Han älskade även jakt och natur, och såg hela året fram mot älgjakten med jaktlaget i Kälarne i Jämtland. Naturupplevelser fick han också i sitt andra hem, sommartorpet i Östbyn, Jämtland som han gärna tillbringade sin tid i. Ulf älskade även att bygga, skapa och konstruera något som han flitigt utövade både i Norrfällsviken och i Östbyn.

Ulf var synnerligen vetgirig och nyfiken, en riktig allvetare vilket många som sett på frågesport tillsammans med honom fått erfara.

Han var även bestämd och åsiktsfast och stod på sig vid diskussion. Ulf var oerhört familjekär, och besökte bland annat ofta sin mor efter att hans far gått bort 1976.

Han var ömsint mot människor som hade det svårt, och var inte rädd för att upp för de svagare. Ulf älskade dessutom att sjunga med nära och kära, gärna något av Taube eller Dan Andersson. Alla dessa för honom välkända texter kunde han med bravur genomföra även när hans talförmåga försämrats väsentligt.

Ulf fick sex barnbarn som han älskade obeskrivligt och de var de som på slutet tände glimten i hans ögon och lockade fram leendet på hans läppar förutom frun Gunnel samt sonen Peter och dottern Gisela.

Ulf var en kämpe i hela sitt liv igenom idrottande, arbete, svårigheter och på slutet sjukdom. Han gav inte upp utan fortsatte bara att kämpa. Vi saknar honom men kommer att minnas honom som den handlingens man han alltid har varit och att han står vid rodret på båten och styr med säker hand.

Barnen Peter Ekdahl och Gisela Edlund

Dela
  • +1 Intressant!