Snabba på

Svante Säwén

Nyval är uteslutet och det vore att kasta pengar i sjön att inte privatisera hemtjänsten. Där har vi två exempel på att de borgerliga och Miljöpartiet inte visar kompromissvilja. I övrigt var det verkligen ett rätt anmärkningsvärt dokument man presenterade i går. Den så kallade koalitionen sträcker sig väldigt långt för att få sitta kvar. Socialdemokraternas krav har i stora stycken tillgodosetts. Frågan om det är tillräckligt är en annan sak.

Vad gäller privatiseringen så är ju den översyn av hemtjänsten som gjorts inte bortkastad även om den inte införs nu. Efter en borgerlig valseger skulle den kunna genomföras snabbt. Däremot kan den knappast genomföras nu om man ska införa de förändringar som utlovades i går (se huvudledaren).

Haken är snarare att de borgerliga inte vågar gå till val nu. Det talar om att man fått ett fyraårigt mandat. Och att ett val skulle bli dyrt för kommunen eftersom det skulle lägga en död hand över kommunen tills valet är genomfört. Desto viktigare att det genomförs snabbt, säger jag.

För de borgerligas förslag som innebär att en ny gemensam budget tas fram i stället för den socialdemokratiska som redan röstats igenom, förutsätter ju i stället att kommunen kommer att sakna en opposition, om man nu inte låter Sverigedemokraterna agera som ensam opposition inför det ordinarie valet 2014. Det låter precis som något man till varje pris bör undvika. Rimligare än det borde vara att dagens styre avgår så att verkliga sonderingar om ett nytt styre kan äga rum. Om det är möjligt att uppnå är svårt att säga, men det är säkerligen lättare än det hade varit i somras. Alternativet till det är nyval.

Dela
  • +1 Intressant!