Snittar

Om man inte kan dricka deras sprit och ta deras pengar utan att kunna rösta emot dem, så har man inte i den här branschen att göra, sa Arnold Vinnick, fiktiv republikansk presidentkandidat spelad av Alan Alda, i den mycket lärorika teveserien Vita Huset. Ämnet gällde alltså lobbyister, aktuellt som aldrig annars under pågående Almedalsvecka i Visby.

Jag är inte personligen på plats där nere, Kalle Olsson håller ställningarna. Därför kan jag inte utnyttja alla de drinkbiljetter som arbetsgivarorganisationen Almega vänligt försett mig med brevledes. Jag får väl dricka eget rosevin här hemma i stället. Fast om jag hade valt att låta mig bjudas så hade det ändå inte förändrat min hållning i dagens stridsfrågor.

Och, det hade de som bjuder knappast väntat sig heller. På det viset är det få som låter sig köpas. Fast jag misstänker att andra skulle kunna misstro min motståndskraft, så även om jag under åren någon gång både bjudits på resa och fin middag med tillbehör, så är det bättre att vara försiktig. Du som läsare måste ju kunna lita på att jag skriver det jag tror på, även om det i mitt fall sker med varudeklarerat socialdemokratiska förtecken.

Det finns i Almedalen just nu en uppsjö av arrangemang att ta del av. En hel del av det går att följa även hemifrån både via teve och via nätet. Ämnet för ett par av dessa evenemang skriver jag om härintill. På det viset får arrangörerna lite mer spridning för sina åsikter. Med tanke på hur enormt arrangemanget vuxit är det långt ifrån säkert att alla verkligen får nytta av att finnas i Visby den här veckan. Men för den politiskt intresserade finns det ett enormt smörgåsbord att ta del av. Det har ett värde långt utöver vin och snittar åt redaktörer.

Dela
  • +1 Intressant!