Amatören drömmer om en seger på V75

• Jan-Åke Friléns Lassabo Palema går ut på V75 i dag i ett lopp med 100 000 kronor i förstapris.

Bergsåkersamatören Jan-Åke Frilén har hållit på med trav i 25 år men aldrig haft en V75-häst tidigare.I dag kan nytillskottet från Åke Svanstedt, Lassabo Palema, ge honom karriärens största ögonblick på hemmaplan.– Det vore en fantastisk känsla, säger Njurundabon.

Tolv av 33 hemmahästar under V75 på Bergsåker är amatörtränade.

Njurundabon Jan-Åke Frilén, 55, kan få uppleva karriärens största ögonblick med nytillskottet från Åke Svanstedt, fyraårige Lassabo Palema.

Han köpte hästen dagarna innan V75-segern för Svanstedt i juli – men prispengarna tillföll de tidigare ägarna.

– Vi gjorde klar affären dagarna innan loppet, men vi hade gjort en överenskommelse om att de förra ägarna skulle få ta prispengarna, berättar Jan-Åke.

Intresset för Lassabo Palema fick han dock upp betydligt tidigare – och på helt andra breddgrader.

– Det började redan i april när jag var i USA och jobbade hos Jim Oscarsson. Då träffade jag Karl-Erik Bender på campen och han frågade om jag var intresserad av att köpa någon häst. Sedan har vi hållit på och surrat och till slut så blev det affär, säger han.

• Har du ett bra samarbete med Jim Oscarsson?

– Ja, det har jag och det är väldigt roligt att vara där. Jag siktar på att åka dit tre månader i mars nästa år igen. Bland annat har man ju fått köra Aperfectyankee i träningsjobb.

• Jag antar att du knyter mycket kontakter i USA?

– Det gör man, man träffar mycket trevligt folk där.

• Har du någonsin haft planer på att bli proffstränare?

– Nej nej, det är nog så svårt att vara en bra staketkusk, haha. Jag är nöjd med tillvaron som den är.

Tre hästar finns på träningslistan och utöver Lassabo Palema finns även Sogå Alejo (åtta år, 295 000 kr) samt ostartade tvååringen Pibi’s Gangster.

Lassabo Palema debuterade för Jan-Åke Frilén på Rättvik i början av augusti då Ulf Ohlsson körde men hästen stod inte alls att känna igen i det loppet.

– Han hade en halsinfektion då och i loppet efter hamnade han i tredjespår och det gick 11,5 första 500 innan han var framme i dödens. Senast gick han mycket bra som trea, berättar Frilén om hästens tre första starter i Norrland.

Jan-Åke har hållit på med trav i 25 år men har aldrig tidigare haft en V75-häst. Det har han nu – och i dag finns förhoppningar på seger vilket skulle ge honom det största ögonblicket hittills i karriären.

– Det blir såklart tufft, det är V75 och vi är i Elitserien nu. Men det vore en fantastisk känsla att få vinna och vi är ju med i startlistan, då har man chansen.

• Tror du på spets?

– Hästarna innanför är snabba men min häst är också riktigt snabb ut, så det är inte omöjligt.

Ulf Ohlsson får nytt förtroende bakom hästen som var pigg i ett jobb tidigare i veckan när Dagbladet besökte Frilén på Volmsta gård.

– Han är väldigt laddad och känns jättefin, säger Jan-Åke Frilén.

Strax efter 15.30-tiden i dag kan han få fira sin största framgång någonsin om Lassabo Palema är först över mållinjen i V75-4 där 100 000 kronor väntar på vinnaren.

Dela
  • +1 Intressant!