Dragons satsning börjar ge resultat

• Joakim Holmbäck är en av många unga spelare i Dragons som fått chansen och tagit den så här långt under säsongen. Foto: ARKIV/EVA-LENA OLSSON

Mot Stockholm Eagles senast gjorde flera unga Dragonsspelare sina första poäng i Basketligan. Klubbens satsning på de egna talangerna börjar ge resultat. – Det är jätteviktigt och något som vi ska jobba med långsiktigt, säger sportchefen Fredrik Åhnstrand.

Alex Wesby, Hlynur Baeringsson, Jakob Sigurdarson och Michael Cuffee var spelarna som framförallt levererade i segermatchen mot Stockholm Eagles i fredags.

En kvartett med rutinerade spelare och stjärnor i Basketligan.

Samtidigt fick flera unga Dragonstalanger speltid – och tog tillvara på den.

William Gutenius och Daniel Eliasson (födda 1992), Markus Williams (född 1993), samt Joakim Holmbäck och Philip Ejenstam (födda 1994) fick alla tid på golvet i segermatchen.

Ejenstam, Eliasson och Holmbäck gjorde dessutom sina första poäng i Basketligan under matchens gång.

– Vi behöver få igång de här spelarna, i alla fall en eller ett par per match som kan fylla roller. Då kommer vi att bli starkare som lag. De har gjort bra ifrån sig allihop och de har olika styrkor och svagheter, säger Sundsvall Dragons coach Peter Öqvist.

Klubben har varit tydlig med att man ska genomföra en större satsning på sin talangverksamhet och i somras hade man bland annat en tryout-vecka för unga spelare både från Sundsvall och från andra delar av landet. De egna talangerna fick dessutom träna med A-laget under en längre period.

Daniel Eliasson och Markus Williams var inbjudna utifrån till tryout-veckan och blev senare kontrakterade av klubben.

– Det föll väl ut. Vi samlade ju några av landets bästa spelare i de årskullarna, säger Fredrik Åhnstrand och berättar att tanken är att fortsätta med samma upplägg den kommande sommaren.

Från de egna leden fick Joakim Holmbäck ett kontrakt med A-laget samtidigt som William Skagius, Oskar Granat och Philip Ejenstam turas om att dela på den sista platsen i A-laget den här säsongen.

– Det är ett arbete som påbörjats och vi jobbar över tid. Nu börjar vi se resultatet av de här yngre spelarna som kommer upp och det är de första exemplen. Sedan ska man vara medveten om att det är en smal flaskhals att ta sig igenom för att etablera sig och verkligen bidra i rotationen, säger Peter Öqvist.

Sundsvall Dragons sportchef Fredrik Åhnstrand:

– Så här långt den här säsongen tycker jag att vi har infriat alla förväntningar sett till hur vi lyckas matcha laget. Sedan har man alltid bråttom och vill att alla ska ta stora kliv direkt, men man måste förstå att det är en stor omställning för de här unga spelarna.

Dela
  • +1 Intressant!