KFUM-coachen öppnar för en satsning mot Damligan

• Nyförvärven Jonna Wiklund (t.v.) och Vera Janjic gjorde i går första träningspasset med KFUM Sundsvall. Eventuellt siktar klubben nu på att avancera i seriesystemet.

Förra säsongen vann KFUM Sundsvall Basketettan men tackade nej till att gå upp till Damligan. Men efter värvningarna av Jonna Wiklund och Vera Janjic funderar klubben nu på att satsa på uppflyttning. – Vi ska ta ett beslut angående målsättningen nästa vecka efter att vi spikat truppen. Känner vi oss redo så siktar vi på att gå upp, säger coachen Jim Lagerlund.

Division I-laget KFUM Sundsvall har gjort klart med två nya guarder inför den kommande basketsäsongen. Det handlar om 18-åriga Jonna Wiklund från Basketgymnasiet i Luleå, som gjort tre säsonger med BG Luleå i Basketettan, och rutinerade 29-åriga serbiskan Vera Janjic, som spelade fem säsonger med Sundsvall Saints.

– Jag ville pröva på något nytt och flytta från Luleå och då kändes Sundsvall som ett bra val. Jag tror att jag har bra möjligheter att utvecklas vidare här. Det här verkar vara ett härligt gäng som siktar uppåt, så det känns som jag gjort helt rätt val, säger Wiklund.

Janjic lämnade Sundsvall för två år sedan, då Saints gick i konkurs.

– Det känns jättebra att vara tillbaka. Det tråkiga slutet förra gången har jag lagt bakom mig. Sundsvall känns som mitt andra hem. Det ska bli jättekul att spela med alla tjejerna igen. Jag har pratat mycket med Anna (Höglund), vi är väldigt goda vänner, så det är mycket på grund av henne som jag valt att flytta hit igen. Och jag gillar verkligen Sundsvall, jag kan tänka mig att bosätta mig här, säger Janjic.

Jim Lagerlund är mycket nöjd över nyförvärven.

– Jonna är en jättespännande spelare. Hon är en duktig skytt och har bra storlek för att vara en guard (1.76 meter), säger han och fortsätter:

– Och Vera känner vi ju till väl i och med att hon spelat här tidigare. I henne får vi både en väldigt skicklig spelare och ett ledarämne. Det är tänkt att hon ska vara med och träna ett eller två av våra ungdomslag, vilket känns som en jättebra lösning då hon har mycket erfarenhet att dela med sig av.

Wiklund och Janjic är tillsammans med uppflyttade talangen Amanda Davies lagets tre nyförvärv så här långt.

Linn Björk (Uppsala), Sofia Åström (Södertälje) och Margrét Brynjarsdóttir (Island) har lämnat laget sedan förra säsongen.

Truppen är nu på elva spelare och Lagerlund hoppas kunna förstärka med ytterligare två namn.

– Två spelare ska träna med oss nästa vecka, så kanske blir det någon av dessa. Det är Sara Svedberg, som gick ut basketgymnasiet i Sanda i våras, som är en försvarsorienterad guard, och en till ung svensk tjej som vi inte riktigt är klar med alla detaljer kring, berättar han.

Och nu funderar klubben på spel i Damligan.

– Vi ska ta ett beslut angående målsättningen nästa vecka efter att vi spikat truppen. Känner vi oss redo så siktar vi på att gå upp. Vi känner att vi tagit ett steg varje år och blivit allt bättre, säger Lagerlund.

Till helgen ska laget spela i en träningsturnering i Eskilstuna, där laget kommer att möta Västerås och Blackeberg plus ytterligare ett lag i en placeringsmatch.

Då är det dags att börja spela samman laget.

Dela
  • +1 Intressant!