Salon siktar mot landslaget

• Emil Salon är ny i Sundsvall Dragons och han har stora planer inför säsongen.

Emil Salon hoppas att flytten till Sundsvall Dragons ska ge mycket. – Dels vill jag naturligtvis försöka föra laget till ännu en SM-final. Men sedan hoppas jag även att en bra säsong ska leda till en plats i landslaget, säger lagets nye skarpskytt.

I unga år höll Emil Salon på med friidrott, fotboll, handboll och basket. Men när han var tretton år gjorde han sitt val, och det har han inte ångrat.

– I handbollen så skulle man vara ganska brötig och det var väl inte jag precis och i fotbollen var det för mycket spring upp och ner. I basketen hittade jag precis rätt mix av det jag gillade, då jag alltid gillat att dribbla mycket till exempel, berättar Salon.

Moderklubben är Högsbo och han har hunnit med spel i tre ligaklubbar hittills under sin karriär, nämligen Jämtland, Gothia och LF Basket.

Efter att ha varit en tongivande spelare under sina tre säsonger i Gothia, där han snittade 27-29 minuters spel per match, så fick han en mindre roll i LF, där speltiden var 17-18 minuter per match.

– Det var en omställning, helt klart. Men samtidigt så hade vi ett jättebra lag uppe i Luleå, med tio man som kunde spela. Men man vill ju alltid spela, så är det. Och inför den här säsongen kände jag att jag ville ha en ny utmaning, berättar han.


Vill bli mer allround

Inför årets säsong hade Salon planer på att bli utlandsproffs, men hamnade istället i Sundsvall Dragons.

– Jag ville utomlands, men när inget dök upp som kändes rätt så valde jag att skriva på för Sundsvall Dragons. För jag tyckte helt enkelt att det var ett jättebra alternativ, berättar han.

• Vad var det som gjorde att du kände så?

– Att laget spelar en rolig basket, har en bra coach i Peter och att jag tror att lagets sätt att spela skulle passa mig. Och dessutom har Sundsvall alltid varit ett topplag med en bra publik. Det är ju inför en sådan publik man vill spela, inte som i Örebro där det knappt är något folk alls på matcherna.

Trots att han har sju ligasäsonger bakom sig så tycker Salon att han fortfarande kan utvecklas. Han har gjort sig känd som en av de bästa skyttarna i Basketligan, men han vill bli mer allround.

– Självklart finns det saker som jag kan förbättra. Som mitt försvarsspel och i mitt spel som spelfördelare. Jag vet att jag kan skjuta, men jag vill blir mer komplett. Och min förhoppning är att jag kommer att bli det här i Sundsvall, säger han.

• Vad kännetecknar en bra skytt?

– Att ta sina skott när det känns bra och att man har ett bra självförtroende. Man måste tro att man ska sätta skotten, annars kommer man inte göra det. Och börjar man tänka för mycket så är det kört.

Salon hoppas få mycket speltid och utvecklas i Dragons, vilket han hoppas ska leda till att han får chansen i landslaget.

– Självklart hoppas jag på att få chansen i landslaget. Jag har ju varit med på några landslagsläger, men inte fått chansen när det blivit matcher. Men förhoppningsvis kan jag utvecklas så mycket den här säsongen att jag får chansen i landslaget nästa sommar, säger han, och tillägger:

– Jag tror inte alls det är omöjligt. Jag får väl ta Johan Jeanssons plats, så får han mer tid över till att umgås med sina döttrar, säger han och ler.

Till saken hör att Jeansson, som tidigare spelat i Dragons, är en av Salons bästa vänner inom basketen...


EM-slutspel lockar

Och nästa sommar väntar EM-slutspel för Sverige, för första gången på länge, vilket naturligtvis lockar.

– Ja, det vore ju fantastiskt kul att få chansen nu när det går så pass bra för landslaget, säger han.

• Dina intryck av ditt nya lag?

– Jag tycker det ser jättebra ut. Vi har många som har varit med och vunnit SM-guld tidigare, så det är bara att ta rygg på dem. För målet måste ju naturligtvis vara att försöka ta sig till final igen. Och spontant så känns det definitivt som att vi har ett så pass bra lag att vi ska kunna göra det.

• Känns det som att du kommit in i laget på ett bra sätt?

– Definitivt. Man har ju scoutat lagets sätt att spela så många gånger så man kunde det väldigt bra redan innan man flyttade hit. Så det har blivit en smidig flytt på så sätt.

På fredag drar årets liga igång.

För Dragons del väntar match mot Uppsala hemma.

Då får vi ett första bevis på vad den nye skarpskytten kommer att tillföra laget.

 • Snittade 7,8 poäng i fjol

  Namn: Emil Salon.

  Position: Guard.

  Ålder: 27 (850902).

  Längd: 1.90 m.

  Vikt: 90 kg.

  Moderklubb: Högsbo Basket.

  Klubbar: Ås Basketbollklubb (2004-05), Jämtland (2005-2007), Gothia Basket (2007-2010), LF Basket (2010-2012), Sundsvall Dragons (2012- ).

  Statistik i fjol (i LF Basket): 7,8 poäng/match i snitt, 43,8 satta tvåpoängsskott, 36,6 satta trepoängsskott, 90,9 satta straffkast, 1,8 returer/match i snitt, 1,0 assist/match i snitt.

  Aktuell: Ny skytt i Dragons.

Dela
 • +1 Intressant!