Båth på jakt efter en ny miljonseger

jagar ny miljon. Svante Båths Drillbit Ås vann Stochampionatet med en miljon kronor i förstapris för en dryg månad sedan. På söndag kan hästen ta en ny miljonseger då Drillbit Ås startar i Derbystoet. Foto: ARKIV/EVA-LENA OLSSON

För en dryg månad sedan vann Drillbit Ås Stochampionatet.På söndag hoppas Svante Båth på en ny stor seger – i Derbystoet på Jägersro.– Hon har fortsatt att utvecklas och känns fin i träningen. Jag tycker det känns som hon är en av de som har chansen att vinna, säger Båth.

Bergsåkerstränaren Svante Båth tog sin första seger någonsin i Stochampionatet i slutet av juli när hans Drillbåt Ås vann på ett imponerade sätt.

Trots att Åke Svanstedt tidigt hamnade i dödens med Drillbit Ås, utvändigt om ledande Digital Darling, lyckades det bli en seger efter en imponerande spurt.

Segertiden blev 1.15,7a över de 2640 meterna och segerchecken var på en miljon kronor.

En oväntad triumf för Båth, speciellt med tanke på hur loppet utvecklade sig.

– Hon har haft en otroligt fin utvecklingskurva och bärgade segern i Stochampionatet på ett otroligt imponerande sätt, säger Båth, som på söndag hoppas att Drillbåt Ås ska kunna ta en ny stor seger.

Då är det nämligen dags för Derbystoet på Jägersro, också det med en miljon kronor i förstapris.

Drillbåt Ås har bara gjort en start sedan vinsten i Stochampionatet och det var i uttagningsloppet till just Derbystoet, för en och en halv vecka sedan, och då imponerade hon på nytt.

Drillbåt Ås vann då på 13,8a/2140, en och en halv längd före tvåan, Global Nelly (Björn Goop).

– Hon har fortsatt att utvecklas och känns fin i träningen. Och hon svarade för en bra insats senast, då hon vann ganska enkelt med krafter kvar, säger Båth.

Drillbåt Ås har lottats till spår 1 i söndagens final, där hon kommer att köras av Johnny Takter, ett spår som Båth är väldigt nöjd över.

– Naturligtvis hoppas vi på ledningen. Och vi kommer att göra ett försök då hon är ganska kvick ut. Men sedan vet man ju aldrig hur de andra i loppet tänker, så vi får väl se vad som händer, säger han.

• Hur ser du på motståndet i finalen?

– Det är jättetuffa hästar med, inget snack om det. Men jag tycker det känns som hon är en av de som har chansen att vinna. Jag drar till med det klassiska uttrycket och säger att jag inte skulle bli besviken om hon inte vann men inte heller förvånad om hon skulle göra det. Men det är som sagt många tuffa emot, och då kanske framför allt Askens Valencia (som fått spår 2 och som körs av Ulf Ohlsson).

Båth åker ner till Jägersro med Drillbit Ås i dag.

– I fjol hade hon problem med resandet, då hon inte drack tillräckligt. Men i år så har vi fått ordning på det, vilket känns bra. Så nu är det bara att ladda inför söndagen, avslutar Båth.

Med i finalfältet finns även Red Red Red, som ordföranden i Norrlands Travsällskap, Thomas Almqvist, är delägare i. Den har fått spår 4 och körs av Fredrik Persson.

Dela
  • +1 Intressant!