”Det är de här loppen man strävar efter”

Han är knappt 200 000 kronor ifrån att slå nytt stallrekord och han tränar fler hästar än någonsin.Nu smider Henrik Svensson planer för att bygga ut sin gård – och i kväll kan han vinna Norrlands Grand Prix på hemmaplan med Fredrik Laday.– Han har visat att han duger i de här gängen, säger Svensson.

25 hästar i fjol har växt till 37 i år.

Henrik Svensson är Bergsåkers tredje största tränare efter Robert Bergh och Svante Båth – och inom kort slår han nytt rekord i inkörda pengar till stallet.

I fjol sprang hans hästar in 2 300 000 kronor. Redan i juli återstår knappt 200 000 kronor till den siffran, efter gårdagens skrällseger med Trustworthy Ås i Silverörnen på Solänget, värd 150 000 kronor.

– Det har gått bättre och bättre för varje år och det är jättekul naturligtvis, vi ökar hela tiden och hästar som Parkin och Fredrik Laday har betytt väldigt mycket för mig, berättar Henrik Svensson.

Planerar bygga ut

Nu avslöjar Bergsåkerstränaren dessutom att han har planer på att bygga ut sin gård och bereda plats för ännu fler hästar.

– Vi planerar att bygga ut och expandera lite. Vi har kommit en bit på vägen i planerna men det är ingenting som är bestämt. Vi har 37 hästar just nu och skulle vilja göra plats för fler. Just nu har vi löst det ganska bra ändå då vi hyrt in oss hos några grannar, men givetvis vill man öka ut hela tiden om möjligheten finns, säger han.

• Hur många hästar kan du tänka dig att träna?

– Det vet jag inte. Det går nog att göra plats för en del hästar till.

• Men som det ser ut just nu, har du fått tacka nej till några?

– Nej, vi försöker alltid att hitta lösningar för att kunna ta in fler hästar, men i bland kan det vara någon på väg ut också.

Henrik Svensson är en av Bergsåkers allra hetaste proffstränare och har tidigare jobbat som lärling hos bland annat Robert Bergh, Anders Wallin och Lars Wikström.

Tiden hos Åke Svanstedt glömmer han dock aldrig.

– Jag har alltid sett upp till Åke, han är nog den jag sett upp till mest. Jag har lärt mig mycket av honom och jag fick ofta chansen att köra när jag jobbade hos honom.

• Känner du att du tagit efter Svanstedt på något sätt?

– Det finns väl en del saker som jag tagit efter men Svanstedt är outstanding i svensk travsport och det finns ingen som kan ta efter allt som han gör. Han är helt otrolig.

”Känns jättekul”

V75-seger med Parkin i lördags, seger i Silverörnen med Trustworthy Ås i går – i kväll kan han vinna storloppet Norrlands Grand Prix på hemmabanan Bergsåker.

Vapendragaren heter Fredrik Laday.

300 000 väntar i förstapris och en seger där skulle smälla högt för Svensson.

– Det är de här loppen man strävar efter att kunna vara med i. V75 och sådana här finaler, det känns jättekul att ha en häst med i det här loppet.

Vägen fram till finalen har dock inte varit helt enkel för Fredrik Laday.

Efter fjärdelatsen i Svenskt Travkriterium i oktober förra året drabbades hästen av en hovbensfraktur och tvingades till lång vila.

– Vi märkte det några minuter efter loppet, det var nog ingenting han kände av i loppet. Allt har gått som det ska efteråt och allt verkar bra med hästen, berättar Henrik Svensson.

• Finns det en risk att hästarna kan riva upp en sådan här skada?

– Ja, risken finns att den kan rivas upp, det är inte ovanligt att det händer. Därför måste man vara försiktig med barfotakörning i början, så han kommer gå med skor ett tag nu.

• Kan du vinna loppet?

– Vi är inte chanslösa och han har visat tidigare att han duger i de här gängen. Men det känns inte som någon het segerchans. Stig H:s hästar och framför allt Occhione Jet ser riktigt bra ut.

Svensson har även en häst inkvalad till finalen i Norrländsk Treåringselit och han är optimistisk kring Todays Butterfly som ser ut att bli en riktig skräll. Även där väntar ett förstapris på 300 000 kronor.

– Det är en häst som jag tror mycket på inför framtiden. Han är inte alls betrodd nu men jag matchar honom mot Svenskt Travderby, det ska jag inte sticka under stolen med. Den här hästen är lite mer beroende av ett bra lopp men hon ser otroligt bra ut i träningen och hon kan tjäna fina pengar.

Henrik Svensson är på väg mot ett nytt rekordår – och kanske kan det bli ett faktum redan i kväll. Hemmatränaren har i alla fall chansen eftersom han kvalat in hästar till de båda penningstinna loppen.

Dela
  • +1 Intressant!