”Det är en rolig hobby”

Trivs i sundsvall. ”Kenta” Nilsson inledde Riksmästerskapen i Sundsvall i går. Golfen är en hobby för Nilsson, som bland annat har 553 NHL-matcher på sin meritlista. Foto: SOFIE WIKLUND

Han har en mäkta imponerande meritlista med 553 spelade NHL-matcher, 28 VM-matcher, ett VM-silver och ett SM-guld.Nu har Kenta Nilsson lite semester från jobbet som tekniktränare och passar då på att spela golf, i Sundsvall.– Det är en rolig hobby jag har, säger ”Kenta” efter att ha spelat en 18 hålsrunda på Öjestrands golfbana.

Åren som hockeyproffs har han lagt bakom sig och nu fokuserar ”Kenta” Nilsson på att slipna tekniken på hockeyspelarna i Red Bull Salzburg. Tidigare har han även jobbat 19 år som scout i NHL:s regi, både för Edmonton Oilers och för Florida Panthers. Nu semestrar ”Kenta” i Sverige och passar då på att lira lite golf. I går slet han greenerna på Öjestrands golbana då riksmästerskapen i klassen H55 anordnades, och fortsätter även idag och på lördag.

– Det gick sådär idag, det var tufft, men ändå väldigt trevligt trots att det var jätteblött, berättar han.

Har noll i handikapp

Golfintresset delar han tillsammans med sin fru, Helene Alfredsson, som spelar på LPGA-touren och har fyra segrar därifrån. De senaste två åren har han inte spelat lika mycket golf som förr. Trots det spelar han med noll i handikapp, vilket förtäljer att ”Kenta” inte bara har en enorm talang för hockey utan också för golf. Han ser ändå golfen bara som en hobbyverksamhet.

– Det är en rolig hobby jag har, säger Nilsson.

Senast han besökte Öjestrands golfbana var i början på nittiotalet då han var inbjuden att spela kändisgolf, sedan dess har det varit andra uppdrag som hägrat då han haft vägarna förbi Sundsvall.

– Jag har en styvson, Oscar Jacobsson, som spelar i Timrå IK:s J20, honom ska jag hälsa på i morgon (läs: i dag), berättar han.

Ser potential i Boyce

Även om Kent Nilsson längre jobbar som NHL-scout så håller han koll på en del Timråspelare, inte bara den egna styvsonen. Jeremy Boyce är en ung spelare i Timrå som ännu inte blivit draftad av något lag i NHL, men ”Kenta” ser potentialen hos Boyce.

– Han är en bra spelare och han kan utvecklas mycket, men det kan ta lite tid.

Nu jobbar ”Kenta” som tekniktränare för hockeylaget i Salzburg, vilket han beskriver som en svår uppgift, och på frågan om han kommer att återvända till NHL för att fortsätta jobba som scout lämnar han svaret öppet.

–Det är inte omöjligt men det vet jag inte, nu har jag ett år kvar på kontraktet med Salzburg, sen får vi se.

Nu väntar ett par dagar med mer golfande i Sundsvall innan ”Kenta” tillsammans med frun flyger ner till franska Evian där fler golftävlingar väntar. Därefter drar hockeysäsongen igång igen och då återfinns Kenta Nilsson i Salzburg för att fortsätta coacha hockeyspelare under den kommande säsongen.

Dela
  • +1 Intressant!