”Det skulle vara väldigt läckert”

Detroit Red Wings behöver en ny lagkapten till hösten.Mycket talar för att Niklas Lidströms efterträdare är en 31-årig semesterfirande medelpading.– Det hade varit väldigt läckert om det blir så, säger Henrik Zetterberg.

Sedan Sverige föll mot Tjeckien i VM-kvartsfinalen den 17 maj har han varit ledig.

– Det är alltid kul att spela VM och spela för Sverige, framför allt att få spela med det laget vi hade i år, men det är klart att det hade varit kul att gå längre än vi gjorde, säger Zäta.

Efter 82 grundseriematcher och fem slutspelsmatcher i NHL samt åtta VM-matcher fick han således gå på en ”tidig semester” efter en hockeysäsong innehållande 95 tävlingsmatcher.

– Vi vill ju spela in i juni, men på ett sätt är det ganska skönt att få en lång sommar. Jag tog ett helt break på tre veckor direkt där jag bara kopplade av och spelade golf.

Nu är den egna försäsongsträningen igång sedan länge (”man gymmar och springer”) men störst fokus ligger nog på att träffa så många nära och kära som möjligt; både i Sundsvall och nere i hustrun Emma Anderssons Skåne.

– Det är ju att umgås med familj och vänner som man gör mest. Vi delar upp tiden, så hälften i Skåne och hälften här. Så det har blivit en del tid i bilen, säger Zetterberg och förklarar att det medelpadska vädret varit att föredra hittills.

Kan bli lagkapten i Red Wings

När Dagbladet träffar honom har han söndagsförmiddagen igenom gett käkpartiet ett rejält träningspass genom att glatt posera för fotografier tillsammans med vart och ett av barnen på Timrå IK:s hockeyskola.

– Det är skoj. Jag har varit på hockeyskolan själv och då var det alltid roligt när äldre spelare kom dit. Så det är kul att ge tillbaka lite, säger han.

Det är dock inte vilken ”äldre spelare” som helst som kommer tillbaka till Timrås islada.

31-åringen från Njurunda har ett OS-guld, ett VM-guld och en Stanley Cup-titel på meritlistan – och plockade efter den sistnämnda titeln även hem prestigefyllda Conn Smythe Trophy som slutspelets bästa spelare.

Och nu kan det vara dags för nästa ärofyllda titel.

Henrik Zetterberg nämns nämligen som favorit att till hösten ta över efter Niklas Lidström som lagkapten i Detroit – av bland andra backlegendaren själv:

– Zetterberg har varit en ledare i många år nu, sa Lidström på presskonferensen där han meddelade beslutet att sluta.

Rutinerade Detroit-lagkamraten Daniel Cleary går längre och säger att Henrik Zetterberg är hans ”första-, andra- och tredjeval” som ny lagkapten.

Vad säger då Henrik Zetterberg själv?

– Det är inget officiellt bestämt än utan vi kommer få reda på det under campen i september.

Hur skulle det kännas att få trycka dit ett C på bröstet?

– Det skulle förstås betyda väldigt mycket. Det hade varit väldigt läckert om det blir så, säger Zäta med ett leende bakom det – för en hockeyspelare – somrigt ansade skägget.

Han gör till hösten sin tionde säsong i klubben och sedan 2006 har han haft en av de två rollerna som assisterande lagkapten. Och att han tagit mer och mer ansvar med tiden ser han som naturligt.

– Det är ju lite så att ju mer ansvar man får – desto mer tar man.

Hörs du mycket i omklädningsrummet?

– Det skulle jag inte säga att jag gör. Vi har flera andra som är pratglada. Det är inte riktigt så jag leder heller, även om det så klart har blivit att man pratat mer också under årens lopp, säger han.

Nio år kvar på kontraktet

Att framtiden, alldeles oavsett utgång i kaptensfrågan, finns i Detroit råder det inga tvivel om. Zetterberg har otroliga nio år kvar på det kontrakt som sträcker sig till 2021.

Kan du se dig göra nio tuffa NHL-säsonger till?

– Det är väl mer att om jag spelar i nio år till så vet jag vart jag spelar. Vi trivs jättebra i staden, så det är inga problem alls.

I början av september är planen att landa i Detroit igen, med laddade batterier och god fysisk form för en försäsongscamp. Ett steg på vägen mot formen lär bli att gå på is med Timrå IK.

– Det kan jag nog säkert göra. Det blir nog med både Timrå och Rögle. Det är tur att klubbarna är snälla, för det är kul att få skejta lite innan man åker över, säger han.

Och jo, han håller fortfarande stenkoll på sitt gamla Timrå IK och tror på den kommande säsongens upplaga.

– Jag tror att det kommer att gå bra i år, om man tittar på de värvningar de har gjort. Att få hem ”Crippe” (Christian Söderström) kommer betyda mycket.

– Sen att Pelle Hallin blir kapten, det värmer i hjärtat när man ser det. Han har ett otroligt Timråhjärta och det känns som helt rätt val, fortsätter Zäta.

Timrå IK ska försöka hitta tillbaka till grunderna. Vad är det för grunder, enligt Henrik Zetterberg?

– Timrå ska vara ett hårt arbetande lag som har en otroligt bra sammanhållning och jobbar ner de andra lagen. Det var så vi spelade när jag var här och när jag lämnade.

– Ibland måste man dra i handbromsen och tänka om, och det har klubben fått gjort nu.

Han skämtar bort en potentiell Timrå-comeback med att ”jag är fyrtioett år gammal när mitt kontrakt går ut, då är jag nog inte så attraktiv för nån”, men faktum är att ett SM-guld är det enda han saknar.

Du har vunnit Stanley Cup, OS och VM. Du har skrivit karriärens sista lukrativa kontrakt. Vad motiverar dig nu?

– Att vinna igen. När du har fått uppleva den där känslan, att du står där och lyfter bucklan... den känslan vill man känna igen.

 • Zetterberg om... ...att Niklas Lidström slutar:

  – Det blir en stor omställning för oss. Alla i klubben har fasat för denna dag. Han har lärt mig och alla andra väldigt mycket och det blir ett otroligt tomrum att fylla på alla sätt. Nu öppnar väl Free Agency-marknaden så det kan nog hända en hel del...

 • ...förra säsongen:

  – Det var lite både och. Vi gjorde en ganska bra grundserie, men sen när det blev slutspel så åkte vi ut alldeles för fort igen. Sen är det små marginaler i ett VM.

 • ...huruvida man ligger och grubblar länge efter ett kvartsfinaluttåg i VM?

  – Njäe... det kan jag inte säga. Då kopplar man bort. Då är det semester (skratt).

 • ...om att få vara ifred i Sundsvall:

  – Jo, det tycker jag man får. Vill man vara ifred så kan man vara ifred. Gatufesten? Vi är här uppe då, men... vi får se om det blir något gästspel.

Dela
 • +1 Intressant!