Forskare hjälper Anna Holmlund

• Den svenska skicrosslandslaget, med Anna Holmlund i spetsen, tar ett nytt grepp inför kommande säsong. Tre forskare från Ålborgs universitet i Danmark ska hjälpa laget att förbättra startmomentet.

Anna Holmlund tar hjälp av forskare i sin OS-satsning. Deras resultat ska lägga till grund för att förbättra de svenska åkarnas starter. – Jag tror vi kommer att ha jättestor nytta av deras tester, säger Sundsvalls skicrosstjärna.

Det svenska landslaget i skicross väljer att testa nya grepp för att nå framgångar i OS i ryska Sotji 2014. Man har anlitat tre forskare från Ålborgs universitet i Danmark för att försöka ta reda på hur åkarna ska kunna förbättra sina starter.

Forskarna Ove Kasting, Nils Neidergaard och Frederik Heinen har varit på plats vid Vintersportcentrumet i Östersund, där man byggt upp en startgrind och en kort backe inomhus, för att genomföra testerna och landslagets största stjärna, 25-åriga Anna Holmlund från Sundsvall, tror att de kan få stor betydelse.


"Dumt att inte ta chansen"

– Jag tror vi kommer att ha jättestor nytta av deras tester. De är ju biomekaniker och ser på det hela ur andra vinklar än vi åkare och tränare gör och det är jätteintressant att höra vad de har kommit fram till, säger Holmlund, och tillägger:

– Och när man kommit upp på den här nivån som man är på nu så är ju varje detalj som man kan förbättra väldigt viktig. Så det är ju dumt att inte ta chansen om man kan fixa till något. Och just starten är ju väldigt viktig i vår sport, så kan man få till den att fungera ännu bättre är det otroligt värdefullt.

Förra säsongen blev spolierad för Holmlund på grund av en korsbandsskada, men efter att ha tränat hårt sedan i våras så börjar hon nu närma sig den känsla i åkningen hon hade innan skadan.


Tredje träningslägret

Holmlund är på säsongens tredje träningsläger, i norska Juvass, när Dagbladet når henne via telefon.

– Träningen har flutit på precis som jag hade hoppats på. Det är en annan känsla i knät nu än före skadan, men det är inget som stör eller hindrar mig från att träna på för fullt. Men det jag fortfarande saknar lite är benstyrkan. Men världscupen drar ju inte igång förrän den 8 december, så jag hoppas vara redo då, berättar hon.

• Hur ser den resterande uppladdningen inför säsongen ut?

– Vi ska se ner till Ramsau i Österrike två-tre veckor i månadsskiftet oktober-november och sedan hoppas jag det finns snö i Sverige så att vi kan förbereda oss här på hemmaplan innan vi drar iväg till Kanada för världscuppremiären.

Dela
  • +1 Intressant!