IFK siktar på en snabb återkomst

• IFK Sundsvall åkte ur division III, men siktar nu på att ta sig tillbaka direkt. Foto: ARKIV/LEO SELLÉN

Skulderna till kommunen är snart betalda. Och trots degraderingen till fyran ser IFK Sundsvalls ordförande positivt på framtiden. – Vår målsättning är definitivt att ta oss tillbaka till trean på en gång, säger Tomas Sandström.

Inte sedan 1960-talet har IFK Sundsvall varit i division IV.

Men efter att ha slutat tvåa i kvalet så är det ett faktum för den anrika fotbollsklubben, som spelade i Allsvenskan under fem säsonger på 1970- och i början av 80-talet.

Då var IFK nummer ett i Medelpad och hade flera landslagsmän i laget.

I dag är verkligheten en helt annan.

IFK har fallit nedåt i divisionerna under de senaste åren och nästa säsong väntar alltså spel i division IV, mot lag som Kovland, Östavall och Kubens andralag.

Men ordföranden Tomas Sandström lovar att det ska bli en kortvarig sejour.

– Vi ska satsa för att ta oss tillbaka direkt. Vår målsättning är definitivt att ta oss tillbaka till trean på en gång, säger han bestämt.

• Vilka tycker du var de största anledningarna till att ni åkte ur trean?

– Det var väl en kombination av saker. Det var helt enkelt en sån där säsong där allt gick emot. På förhand trodde vi att vi skulle kunna vara med och slåss om seriesegern. Men bland annat så hade vi det tunt på forwardssidan. Och utan målskyttar så brukar det bli tungt.

IFK Sundsvall har haft det jobbigt ekonomiskt under de senaste åren och bland annat haft en skuld hos Sundsvalls kommun, som gjorde att klubben i fjol blev portad från kommunens anläggningar.

Men en avbetalningsplan gjordes upp och enligt Sandström så är nu nästan hela skulden, som uppgick till drygt 176 000 kronor, betald.

– Jag tror kommunen är nöjd, för nu har vi inte så många tusen kvar att betala av. Och det känns givetvis bra, säger Sandström.

• Hur ser planerna ut inför framtiden?

– Vi håller på att kolla på vår organisation och bland annat så ska väl de som sysslar med sportsliga frågor få koncentrera sig på det i fortsättningen. Och det kommer hända en del framöver, men det får vi återkomma med.

IFK Sundsvall var under många år känd som en förening med en stor ungdomsverksamhet.

Men för två år sedan bröt sig ungdomssektionen ur klubben.

Sandström meddelar nu att klubben funderar på att satsa på de unga igen.

– Det var olyckligt att vi tappade ungdomsverksamheten. Och vi har väl en del planer på att någon gång få igång den igen, säger han.

 • IFK Sundsvall

  Grundad: 1895.

  Allsvenska säsonger: Fem (1976-77 och 1979-81).

  Bästa placering: Sjua i Allsvenskan 1980.

  Mästerskap: JSM-guld 1983 (Erik Hamrén var tränare).

  Kända spelare: Bo Börjesson, Reine Almqvist, Olle Nordin, Lennart Ottordahl, Jan Eriksson, Michael Brundin, Patrik Eriksson-Ohlsson, Pontus Engblom, Linus Hallenius.

Dela
 • +1 Intressant!