IFK Timrå vet hur man vill bygga laget i trean

lyckad återkomst. Mattias Nylund återvände till IFK Timrå som spelare och fick vara med om att ta upp laget i division III. Nu vet han hur klubben måste satsa för att hålla sig kvar – och kunna avancera mera. Foto: SOFIE WIKLUND

IFK Timrå är tillbaka i division III. Den här gången ska de vara mer redo än någonsin – med återvändare och egna produkter. – Ska man som Timrå satsa på egna talanger ska man vara högre upp än fyran, säger landslagsmeriterade återvändaren Mattias Nylund.

Timrå rasade ner från Division I till Division IV på fyra säsonger.

Samtidigt hade klubben brottats med en dålig ekonomi.

I år har klubben kommit ordentligt på fötter. Damerna ska spela i nya Division I och herrarna blev i lördags klara för Division III.

– Och i våras betalade vi in det sista av skulden vi hade. Nu har vi en bra och stabil ekonomi, säger Lars Edström, ordförande i klubben.

Herrarnas resa tillbaka till "finrummet" har gått genom en satsning på klubbens egna talanger.

– Vi har haft målsättningen att ha 75 procent egna talanger och sådana som kommer tillbaka hit, som Johan Melander och Mattias Nylund, som har tillfört jättemycket till de här unga killarna.


"Det var det här jag ville"

Mattias Nylund spelade i klubben som junior. Sedan har han bland annat varit i Allsvenskan och norska Tippeligan.

I år har han varit en viktig spelare i truppen som spelade tillbaka laget till Division III.

– Det var ju det här jag ville när jag gick hit. Det är kul att man lyckades vara med och bidra till att hjälpa Timrå.

– Ska man som Timrå satsa på egna talanger och spelare från egna ledet, vilket är jätteroligt, är det bra att de är högre än Division IV. Fyran har blivit klart sämre de senaste åren.

När klubben åkte ner i de lokala seriesystemen för två säsonger sedan var tränartrion, med Hans Lundberg i spetsen, noggranna med att inte stressa tillbaka.

Det viktiga var spelarnas utveckling och att få klubbens ekonomi att flyta.

Uppflyttningen kommer inte innebära någon skillnad i det konceptet.

– Kostymen vi bar när vi var i Division I blev för stor. Vi var laget bakom GIF Sundsvall, som vi samarbetade med. De som inte tog någon plats där och de som kanske ville varva ner spelade med oss. Det fungerade inte ekonomiskt, säger Lars Edström.

– Vi vill etablera oss i trean. Och pengarna vi får in nu vill vi lägga på att förbättra den egna verksamheten.


Melander gillar satsningen

Johan Melander, som precis som Nylund kommit tillbaka efter att ha varit fotbollsspelare på heltid, tror att det kommer löna sig i längden.

– Stommen är spelare födda 92-93 som spelat i klubben hela vägen från juniorlaget. Det är roligt för dem att klubben satsar på dem istället för att värva ihop något. Då är det lättare att folk stannar kvar... Eller kommer tillbaka, säger han.


Gottne IF–IFK Timrå 0–1 (0–1)

Mål: Andreas Ejerås.

Doamre: Pär Nilsson.

Dela
  • +1 Intressant!