SDFF-stjärna lägger av

• Sundsvalls DFF:s forward Emma Jonsson avslutar sin aktiva fotbollskarriär. Foto: ARKIV/LEO SELLÉN

Sundsvalls DFF lyckades inte ta sig till Damallsvenskan den här säsongen. Nu väljer en av lagets stora profiler att avsluta fotbollskarriären. – Jag känner att jag gjort mitt, säger anfallaren Emma Jonsson.

Sedan Emma Jonsson kom till Sundsvalls DFF har hon tillhört lagets stora profiler och varit en notorisk målskytt och nyckelspelare – fram till den här säsongen.

I år har Jonsson endast noterats för två mål och spelat sporadiskt. Sedan i slutet av augusti har den officiella anledningen varit att hon haft problem med en skada, men så har inte varit fallet.

– Jag kom till en punkt där jag kände att det inte gick längre utan att jag behövde ta ett brejk. Under en stor del av säsongen har jag inte haft energin att satsa allt på fotbollen på grund av privata skäl, säger hon.


”Jag är klar”

Därför tog Jonsson ett uppehåll från fotbollen i somras och förhoppningen var att suget skulle komma tillbaka. Istället så har snart 26-åriga Emma Jonsson nu bestämt sig för att avsluta fotbollskarriären.

– Jag ska inte spela fotboll nästa år, jag slutar. Sedan vet man aldrig om jag börjar på korpnivå om tre år igen, säger hon.

• Varför slutar du?

– Jag känner att jag gjort mitt, jag är klar med fotbollen. I damfotboll flyttas man ofta upp i A-laget tidigt och jag flyttades upp som 13-åring. Som 15-åring spelade jag första säsongen i division I och när jag var 16 spelade jag i Damallsvenskan. Nu har jag gjort fem säsonger i allsvenskan och fem i division I trots att jag bara är snart 26 år.

• Hur känns det att ta beslutet?

– Nu känns det bra, det var jobbigast att komma fram till beslutet. Nu ska det bli skönt att kunna plugga till hundra procent och göra det bra. Sedan ska det bli fantastiskt skönt att kunna göra spontangrejer som att åka och hälsa på syskonbarnen under en helg.


Flyttar till Västerås

Jonsson kommer inom kort att flytta till Västerås, där pojkvännen Gustaf Lindvall spelar ishockey, och fortsätta sina studier till förskolelärare.

Trots det kommer hon inte att släppa fotbollen eller Sundsvalls DFF.

– Även om jag slutar kommer mitt fotbollshjärta vara i SDFF och jag kommer vara kvar i klubben i någon roll, vi diskuterar det just nu, säger hon.

Emma Jonsson kommer att agera fystränare åt laget fram tills flytten till Västerås. Sedan hoppas hon bidra till att klubben tar steget upp i Damallsvenskan.

– När vi började den här satsningen för tre, fyra år sedan var målet att ta sig till Damallsvenskan med SDFF. Nu kommer jag inte göra det som spelare men jag gör det gärna som ”kanslinisse” istället, säger hon.

Dela
  • +1 Intressant!