Fredrik Åhnstrands stora basketdröm

kopplar av. Fredrik Åhnstrand trivs bäst i sin sommarstuga. Foto: EVA-LENA OLSSON

Han har varit med om att bygga upp Sundsvall Dragons till en av Sveriges bästa basketklubbar.Nu berättar Fredrik Åhnstrand om sitt nya lagbygge, sin ledarstil och sin stora framtidsdröm.– Jag hoppas verkligen att vi kan få chansen att göra en europasatsning. Det skulle betyda mycket, säger han.

Fredrik Åhnstrand har semester och laddar batterierna i sommarstugan som ligger på en plats som kallas Rumpan, inte långt ifrån Lörudden.

– Här trivs vi verkligen och det blir mitt andningshål. Det är ett annat tempo här och jag får ett inre lugn, säger han.

Men trots semestern så finns tankarna på basketen. Åhnstrand har varit aktiv i uppbyggnadsarbetet inför säsongen och säkrat en stabil trio i Alex Wesby, Hlynur Baeringsson och Jakob Sigurdarson.

– Det är klart att vi känner en stor revanschlust från fjolåret. Nu åkte vi ut i en femte och avgörande match mot LF och gav oss inte själv chansen i den avgörande matchen, säger Åhnstrand.

• Ni vann 2009, åkte ut i kvarten 2010, vann 2011 och åkte ut i kvarten 2012. Vad är det som gjort att ni blivit ett ”vartannat års lag”?

– Vi har inte klarat av att behålla våra nyckelspelare efter vi vunnit. Nu har vi längre kontrakt med våra tongivande spelare och det känns skönt.

• Ni har några stora namn i truppen till nästa år, men det skapar också stort tryck på er?

– Vi är absolut medvetna om att kraven på oss har ökat, men det har vi levt med tidigare. Vi hade lag för att vinna guld redan 2005-2008, men det räckte inte. Då målade experterna upp en bild att vi inte klarade av att ta sista steget, men det har vi visat två gånger nu. Vi behöver ta oss till semifinal sedan hoppas vi förstås att det ska gå ännu bättre. Vi vill verkligen vara med när det avgörs den här säsongen.

• Gulddrömmar?

– Ja, de finns där. Vi vet att vi har ett bra lag, men det är inga garantier utan det gäller att vi får ihop det också.

• Vad betyder det att kunna ha trion Baeringsson, Sigurdarson och Wesby i laget?

– De är jätteviktiga. De finns redan i folks hjärtan och att de är ledande spelare på sina positioner gör inte saken sämre.

• Nu spekuleras det runt om i basket-Sverige att ni betalat ut jättelöner för att få dem. Stämmer det?

– Så är det inte alls. Vi hade haft samma löneposter även om vi inte haft de här spelarna.

• Hur länge kan ni vara med och konkurrera när Sporthallen ser ut som den gör?

– Behovet är jättestort att få till något där. Tittar man på Norrporten Arena och E.ON Arena så har de helt andra förutsättningar än oss. Men samtidigt behöver vi ha respekt för att det är andra stora saker som är viktiga för kommunen att ta tag i.

Har ett mångsidigt spel

• Fram till guldet 2009 spelade ni ett spel med utpräglad center. Sedan valde ni en annan väg med ett snabbare spel. Vad säger du om er spelidé?

– Det är ett mer mångsidigt spel. Vi tog fram det här spelet året vi vann guld och vi visste att Alex Wesby och Liam Rush skulle komma. Då började Peter titta på ett annorlunda spel där alla ska få möjlighet att ha bollen. Tanken är att fördela bollen och den ska inte bara gå genom en spelare. Det här kommer troligtvis att ändras igen då vi vill driva på utvecklingen.

Kostnaden: 1,5-2 miljoner kronor

Fredrik Åhnstrand bär på en dröm och den går ut på att Sundsvall Dragons ska kunna göra en satsning mot Europa.

– I år är Norrköping och Södertälje ute och det är bra för oss. Det sätter Sverige på basketkartan. Basketligan är ingen dålig liga, det gäller bara att få den att bli erkänd, säger han.

• Vad är det som gjort att inte ni lyckats få till en sådan satsning på senare åt?

– Först så hade vi inte kontinuiteten från spelarhåll och sedan har vi inte lyckats skapa de ekonomiska förutsättningarna. Det gäller att kunna frigöra kapital för att inte riskera föreningens ekonomi.

• När är ni där?

– Sportsligt är vi redan där. Vi har en bra stomme och ett konkurrenskraftigt lag, men sedan gäller det att skapa långsiktiga ekonomiska förutsättningar. Vi behöver attrahera våra samarbetspartners att vilja vara med på en sådan här satsning. Kanske vi kan göra det om två-fem år.

• Hur mycket räknar ni med att det kostar?

– Jag skulle säga att det ligger på mellan 1,5 till 2 miljoner kronor.

Fredrik Åhnstrand hade en lång karriär som spelare i Sundsvall Dragons och han avslutade den 2002. Då fanns inga tankar på en roll som sportchef.

– Nej, jag såg inte mig själv göra det här. Men det har vuxit fram eftersom och det här är ett drömjobb för mig. Dessutom har tio år i näringslivet gett mig väldigt mycket erfarenhet och trygghet. Jag känner mig verkligen trygg i min position.

• Vad kännetecknar din ledarstil?

– Att vara tydlig är något som är väldigt viktigt. Sedan är jag ingen ledare som använder ”management by fear”, det funkar inte. Meningen är att vi ska skapa vuxna människor/spelare och då måste du vara vuxen i ditt agerande som ledare.

• Du brusar inte upp så ofta?

– Nej, det är sällan. I vintras hände det i en seriematch borta mot LF där vi blev helt utspelade. Då var det första gången jag var inne i omklädningsrummet före Peter. Det är en sak att vara utspelad, men när man inte gör sitt bästa så gör det ont i mitt hjärta.

• Vad driver dig?

– Det är mycket. Jag vill förbättra hela vår organisation från de minsta till vårt representationslag. Jag vill jobba med ledarbiten och ta hand om våra ideella krafter. Mycket inom verksamheten bygger på ideella krafter och det är ur dem som vi fostrar framtida elitspelare. Det är i linje med hela vår ungdomssatsning där alla jobbar hårt för att få fram egna spelare och unga talanger.

• Hur är din relation med coachen Peter Öqvist?

– Den är bra och konstruktiv. Vi känner varandra sedan länge och träffades redan 1995 när han var på en try out i Fajt (Söderhamn) och jag hade precis skrivit på för Dragons. Vi möttes flera gånger och jag har varit assisterande till honom. Det känns som vi utvecklar varandra även om vi har många hårda diskussioner, men vi skiljs alltid som vänner.

• Hur länge har du det här jobbet?

– Jag vet inte. I mitt yrke vet man aldrig vad som händer och det finns lokala skräckexempel i både GIF och Timrå där sportcheferna fått sluta.

• Är du rädd att få sparken?

– Nej, så kan man inte jobba. Jag känner mig inte mer utsatt här än i mitt förra jobb.

 • • Bästa idrottsminne:

  ”SM-gulden. Första för att det var en barriärbrytare. Det andra för att få göra det i Sundsvall tillsammans med våra supporters!”

 • • Senast sedda film:

  – ”The Aviator. med Leonardo DiCaprio”.

 • • Favoritresmål?

  ”Då får jag säga sommarstugan. Där trivs jag.”

 • • Framtidsdrömmar:

  ”För Sundsvall Dragons del hoppas jag kunna få vara med om en satsning mot Europa. Det skulle betyda mycket för mig”.

Dela
 • +1 Intressant!