Hoppas kunna köra snabbast i Sundsvall

snabb bil. Linus Thelander hoppas ha en riktigt snabb bil. Under helgen deltar han i NHK Festival och där siktar han på att ha Sundsvalls allra snabbaste gatbil.” Jag har längtat efter det här i fyra år nu”, säger han. Foto: SOFIE WIKLUND

I dag dundrar NHK Festival igång på Sundsvall Raceway.En titel som ska utses är Sundsvalls snabbaste gatbil.– Jag har längtat efter det här i fyra år nu, säger en av deltagarna, Linus Thelander.

I vanliga fall när det vankas tävling på Sundsvall Raceway så är det värstingbilar som gör upp. Men så är inte fallet denna helg. Istället är det gatbilar och hotrods som kommer att susa fram längs den nylagda asfalten.

Bilen har stått i två år

En av tävlingsklasserna är Sundsvalls snabbaste gatbil. En klass där vem som helst får ställa upp och kämpa om den åtråvärda pokalen och kunna titulera sig som ägare till Sundsvalls snabbaste gatbil.

En som bestämt sig för att ställa upp är Linus Thelander. Thelander har tidigare bara ställt upp i en tävling med sin bil och det var för fyra år sedan vid en tävling i Söderhamn. Sedan dess har det inte blivit några fler tävlingar och under de sista två åren har bilen bara stått i garaget.

– Bilen har bara stått de sista två åren då jag inte haft tid att hålla på så mycket med bilen som krävs för att kunna vara med och tävla. Men så fick jag den besiktad för tre veckor så då fick den följa med på semester till Rättvik och Stockholm, berättar Linus.

Vad är det för bil du kommer att tävla med?

– Det är en Chevrolet Bel Air av 1955 års modell. Det är en riktig amerikanare så att säga då den inte har lättats med några plastdelar. Jag har kvar originalratt och helsoffa i bilen både bak och fram vilket gör att det går att sitta tre personer fram och tre bak. Den är byggd för att gå på gatan.

Växellåda med överväxel

För att göra om en vanlig bil till en bil som ska vara med och tävla på banor krävs en hel del arbete. Något som Linus inte haft mycket av de senaste åren. Så istället för att tävla med egen bil så har han istället varit med och hjälpt olika vänner med deras bilar.

– Man får prioritera, man kan inte göra allt man vill direkt utan man får vänta tills tid och pengar finns, säger han.

Vad har du ändrat på bilen för att både kunna använda den i tävlingar och som vanlig bil?

– Jag har byggt in en växellåda med överväxel så att man kan åka längre utan att varva så mycket. Det har gjorts rätt mycket arbete i motorn och avgassystemet har ändrats så att jag kan reglera hur mycket det ska låta om bilen. Sen finns det en skyddsbur som man kan lyfta in vid tävling och således även ta ur vid vardagligt användande, berättar Linus Thelander.

I morgon avgörs det vem som har Sundsvalls snabbaste gatbil på Sundsvall Raceway.

Dela
  • +1 Intressant!