En start som inger respekt

• Patrik Svensson, Robin Nilsberth och de övriga i Granlo BK Sundsvall kunde jubla rejält i går efter premiärsegern mot Storvreta.

8–6 mot svenska mästarna Storvreta, publikrekord i Sporthallen och den nya superduon presenterade sig direkt. Granlo fick sin drömstart, visade sin kapacitet och skickade samtidigt ut en klar signal till sin omgivning: Det här är inget stryklag i Superligan utan har alla chanser att nå ett slutspel i vår.

Det var en fantastisk kväll på många sätt i Sporthallen och Granlo BK kunde inte valt ett bättre tillfälle att leva ut sina drömmar.

Motståndarna Storvreta har vunnit SM-guld tre år i rad och krossade så sent som för en vecka sedan tippade utmanarna Warberg i premiären. Det kryllar av landslagsspelare i laget där finske centern Mika Kohonen är den störste och som flera gånger har utsetts till världens bäste innebandyspelare.

Vi får aldrig glömma bort att det motstånd som Granlo stundtals spelade ut rankas som nummer ett i världen.


Det säger en
hel del om den kapacitet som finns i det lag som tränare Magnus Näsman byggt under många år. Han måste ha känt en otrolig stolthet över att få se sitt livsverk prestera drömspel den här kvällen.

För hemmalaget var bättre på allt och landslagskaptenen Johan Samuelsson var kungen på planen. Samuelsson drev sitt manskap mot segern, stundtals helt magnifik och höll världsklass. Han satte igång spelet med distinkta passningar, han läste Storvretas spel som en öppen bok och han var den härförare som alla lag vill ha.

Sedan bildade han en giftig duo med Patrik Svensson och tillsammans blir de ett riktigt anfallsvapen i Superligan. Svensson som vid 29 års ålder debuterade i högsta serien i går kväll, fick göra fem mål och en assist och visade att han hör hemma på den här nivån. Det går inte heller att glömma bort den pondus i backspelet som Robin Nilsberth visade upp.


Där har ni
spelarna som höjde sig över mängden i ett Granlo som aldrig var illa ute i matchen utan gick fram till både 5–1 och 8–3 innan målen rasade in på slutet. Men det spelade mindre roll då segern aldrig var i fara.

Det här var en fest, men redan i dag börjar vardagen i Sporthallen. Nu gäller det för Magnus Näsman att få ner sina spelare på jorden och förstå att det här var en match, men att det återstår många innan säsongen är slut. Som alla nykomlingar kommer Granlo att pendla i prestationerna och gå på minor längre fram. Men kapaciteten finns helt klart för att nå en slutspelsplats.

Det finns riktig stjärnglans över framförallt Johan Samuelsson, Patrik Svensson och Robin Nilsberth. Kan sedan Näsman få de två första femmorna att vara skadefria så kommer det här laget att ta sig en bra bit i serien.

En annan sak som imponerade på mig var hur kompakt lagets försvarsspel var och hur svårt Storvreta hade med Granlos styrspel.

Jag har sett Timrå IK göra comeback i högsta serien, GIF Sundsvall i ett flertal premiärmatcher som nykomlingar och jag kommer så väl ihåg Sundsvall Dragons första år i Basketligan. Nu är det Granlos tur att skriva in sig i historieböckerna som nykomling i högsta serien och klubben är här för att stanna.


Den här kvällen
kommer Granlo sent att glömma och den uppfyllde alla klubbens drömmar. För att i en premiär inför en stor hemmapublik gå ut och visa upp det här spelet kan inte bli en bättre reklampelare.

Jag har skrivit tidigare att publiken är klubbens största framgångsfaktor. För utan ett publikunderlag finns ingen framtid, men det finns det verkligen i Sundsvall och det talar för Granlo i framtiden.

Dela
  • +1 Intressant!