”Vi menar allvar”

• Christian Hald, Sundsvallsdomaren som är ordförande i svenska förbundsdomarföreningen, kommer att hänga upp sin domartröja på obestämd tid efter den 26 september om inte parterna når en lösning.

Domarklubben i division I går ut i strejk med start den 26 september. Det enda som kan förhindra inställda matcher är att hockeyförbundet går med på att bevilja domarna ett högre arvode. – Vi ska diskutera hur vi ska kunna ta nästa steg för att undvika en strejk, säger Peter Andersson, domaransvarig på svenska ishockeyförbundet.

Svenska förbundsdomarföreningen har försökt få till en förhandling med svenska ishockeyförbundet om ett högre arvode för landets 140 division I-domare. Svenska ishockeyförbundet valde att ge huvuddomarna en höjning på 50 kronor per match vilket är långt ifrån förbundsdomarföreningens önskan och nu väljer de att gå vidare och agera kraftfullt.

Med start onsdagen den 26 september kommer inga domare inställa sig till match varken i division I, J20 SuperElit, J18 Allsvenskan samt damernas riksserie.

– Hittills har inte förbundet alls velat prata med oss utan bara hänvisat till att arvodena för den här säsongen redan är satta och att de inte tänker förändra det. Något annat svar än så har vi inte fått och då har vi fattat detta beslut om stridsåtgärder för att se vad det ger, förklarar Christian Hald, Sundsvallsdomaren som är ordförande i svenska förbundsdomarföreningen.

Svenska förbundsdomarföreningen kräver bland annat en ökning av arvodet för domarteamet med totalt cirka 600 kronor per match vilket skulle innebära en kostnad på knappt 15 000 kronor per förening och år.

– Det tar en domare en halv säsong att döma igen kostnaderna som man får lägga ut på resor, utbildning och utrustning. Vi lägger ner fantastiskt mycket tid på det här. Vår förhoppning är att förbundet ska ta till sig och förstå att vi menar allvar och börja föra en dialog med oss, vi hoppas kunna hitta en lösning innan 26 september, men vi tänker inte ge oss, säger Christian Hald.

• Tror du att ni kommer kunna komma överens med förbundet?

– Det är jättesvårt att säga. Så här långt har de inte alls varit intresserade av att förhandla.

Mikael Lundström, tävlingschef på svenska ishockeyförbundet var fåordig kring sina åsikter när Dagbladet var i kontakt med honom under gårdagen:

– Jag kan tycka att det är lite konstigt att man kommer och vill förhandla om högre arvoden nu när säsongen redan börjat. Budgeten är redan lagd, säger Mikael Lundström.

Dagbladet fick tag på Peter Andersson, domaransvarig på förbundet, under gårdagen och även han var fåordig i ärendet.

– Vi har precis fått det här mailet från domarföreningen och i dag har vi inga kommentarer att ge. Vi är där vi är i dag och vi ska sätta oss ner och diskutera hur vi ska kunna ta nästa steg för att undvika en strejk, säger Peter Andersson.

• Hur ser du på domarnas önskan om en höjning för domarteamet med 600 kronor per match?

– Jag har inga kommentarer till det i dag.

• Hur ser du på att det just nu lutar åt en strejk i flera serier från och med 26 september?

– Det är inget jag vill diskutera i media just i dag, utan vi får återkomma i ärendet.

• Har du varit med om någon liknande situation tidigare?

– Nej.

Sundsvall, Kovland och Njurunda spelar i division I och har alltså just nu inställda matcher framför sig.

Detsamma gäller Timrås J20-lag.

 • Serier och lag som drabbas

  Fyra serier drabbas av domarstrejk från och med den 26 september om inte svenska ishockeyförbundet och svenska förbundsdomarföreningen kommer överens.

  Här är serierna som drabbas och våra lokala lag som finns i dessa serier:

  • Division I: Sundsvall, Kovland, Njurunda.

  • J20 SuperElit: Timrå.

  • J18 Allsvenskan: Inga lokala lag.

  • Riksserien damer: Inga lokala lag.

Dela
 • +1 Intressant!