”Jag vill uppnå allt det här igen”

motiverad. Emelie Wibron är tillbaka i Sundsvall på semester. Wibron, som både vunnit SM och VM, är sugen på mer. Foto: LEO SELLÉN

Efter en säsong som resulterade i både VM- och SM-guld har nu en av världens bästa innebandyspelare välbehövlig semester. Då passar Emelie Wibron, som numera har sin hemadress i Umeå, på att pusta ut i hemstaden Sundsvall.– Det är jätteskönt att komma hem en sväng, berättar Emelie Wibron.

Redan som 17-åring tog hon plats i VM-truppen och var med och bärgade ett VM-guld. Nu, tre år senare, kan hon lägga till ytterligare ett guld från student-VM och ett SM-guld till samlingen. Den sistnämnda guldpengen förklarar hon var drivkraften under den förra säsongen.

– Vi hade tidigare förlorat två SM-finaler, varav en på straffar, så SM-guldet motiverade mig under hela säsongen, säger Emelie.

Nu är hon 20 år och redan utsedd till en av världens bästa innebandyspelare och efter den gångna säsongen fick hon utmärkelsen som ”Årets back” inom svensk innebandy. Hon har redan fått uppleva det mesta man kan uppnå som innebandyspelare, men trots det har hon inga problem med att motivera sig.

– Jag har ju uppnått det mesta redan, men jag spelar för att det är roligt och jag vill uppnå allt igen. Känslan att sträva efter något, och sedan nå målet kommer jag aldrig att bli mätt på, berättar Emelie.

Stark drivkraft

Kanske är det just den drivkraften som gör Emelie till en av världens bästa innebandyspelare, men hon beskriver också sina fysiska egenskaper som avgörande. Däremot har inte fysiken alltid varit en av hennes starkaste egenskaper.

– Min fysik var ganska begränsad när jag började på innebandygymnasiet, men det är något som jag har förbättrat och nu är min starka fysik en av mina styrkor, berättar hon och fortsätter.

– En annan styrka jag har är att jag är väldigt offensiv som back, jag gillar att ta avslut.

Att Emelie gör vassa avslut är något hon definitivt bevisat under den förra säsongen då hon stod för 29 poäng på 23 matcher, fördelat på 20 mål och nio assist. Men att Emelie skulle bli framgångsrik inom innebandy är inget som alltid varit självklart, tvärtom blev hon själv väldigt överraskad då hon insåg att hon hade talang och potential inom sporten.

– Jag höll också på med fotboll då jag var yngre, och blev väldigt förvånad då jag blev antagen till innebandygymnasiet. Men väl där gick det bra för mig direkt och jag fick otroligt bra förutsättningar för att lyckas. När också förbundskaptenen tidigt hintade om att jag kunde ta plats i VM-truppen blev jag ännu mer sporrad, säger Emelie.

Lämnade Sundsvall tidigt

Redan som 15-åring lämnade Emelie Sundsvall för Umeå då hon blev antagen till riksgymnasiet i innebandy. Trots att det var tufft att så tidigt stå på egna ben så har det gått väldigt bra då hon har haft stort stöd från både från familj och tränare runt omkring henne.

– Det var riktigt tufft att flytta som 15-åring, men jag har alltid haft ett otroligt stort stöd runt mig och aldrig känt någon press. Mina föräldrar frågade alltid om jag hade haft roligt när jag varit iväg på läger, inte hur många mål jag hade gjort, berättar hon.

Nu är Emelies klubbadress IKSU sedan några år tillbaka, och i Umeå trivs hon utmärkt. Nu studerar hon till civilingenjör på Umeås universitet parallellt med innebandysatsningen och blir kvar i staden och klubben minst ett år till. Målsättningen för nästa säsong har hon glasklar för sig.

– SM-guld, det finns inget annat, säger hon bestämt.

Innan hon sätter fokus på nästa säsong och ytterligare ett SM-guld tar hon fyra veckors semester. Ledigheten spenderas delvis hemma i Sundsvall där hon mest tar de lugnt och passar på att äta favoriträtten.

– Det är jätteskönt att komma hem en sväng och jag slappnar verkligen av när jag kommer till Sundsvall. Första kvällen hemma brukar jag däcka i soffan, säger hon skrattandes och fortsätter.

– Men jag ska umgås med vänner också, och äta god mat. Helst grillad oxfilé, avslutar hon.

 • Sundsvall eller Umeå?

  – Umeå.

 • Sommar eller vinter?

  – Vinter, då är det ju innebandysäsong.

 • Sverigesemester eller utlandssemester?

  – Utlandssemester, med tanke på vädret nu...

 • Morgonträning eller kvällsträning?

  – Kvällsträning.

 • Mammas mat eller egenlagad mat?

  –Mammas! Jag får ju passa på nu medan jag är hemma.

 • Fakta: Årets back 2012

  • Namn: Emelie Wibron

  • Ålder: 20

  • Familj: Mamma, pappa och två yngre systrar

  • Meriter: VM-guld 2009 och 2012, SM-guld 2012, europacup-guld, utsedd till Årets back i Elitserien 2012

  • Aktuell: Som back i Umeå-laget IKSU (Elitserien i innebandy)

 • ...Utmärkelsen ”Årets back” inom svensk innebandy

  – Det kom väl inte som en överraskning direkt, men det var roligt att få utmärkelsen. Det är ett kvitto på att jag har presterat bra under hela säsongen.

 • ...Känslan att ta VM-guld

  – En helt fantastisk känsla. Men också en lättnad för det svenska landslaget som har en stor press på sig att vinna, allt annat är ett fiasko enligt många.

 • ...Att bo och spela innebandy i Umeå

  – Umeå är en jättebra stad och jag trivs bra både i IKSU och på universitetet. Innebandykulturen är större i Umeå än i Sundsvall vilket gör att det blir roligare att spela där då sporen är så stor.

Dela
 • +1 Intressant!