”Känns speciellt att vara hemma”

• Dagbladet träffade Johan Samuelsson vid Sticksjöskolan i Granloholm där Johan tidigare har gått i skola. Det var också där han genomförde sitt första träningspass med Granlo BK efter att han bestämt sig för att flytta hem.

2008 gick flyttlasset från Granlo BK och division I till IBK Dalen och Superligan.Nyligen rullade bilen i motsatt riktning från Umeå till Sundsvall, och Johan Samuelsson är tillbaka där allt började.– Det känns speciellt att vara hemma, säger landslagscentern.

SM-finalen mot Storvreta i våras satte punkt för Johan Samuelssons vistelse i Umeå och tiden i IBK Dalen. För en tid sedan kom han tillbaka till födelsestaden Sundsvall, och till moderklubben Granlo BK.

Innebandymässigt har utvecklingen utan tvekan gått framåt under de där åren som han tillbringat hos IBK Dalen. När Johan Samuelsson lämnade Sundsvall var han en lovande center från division I. När han nu är tillbaka har han utvecklats till en av världens bästa innebandyspelare och lagkapten i det svenska landslaget.

– När jag kom upp var jag en liten knodd som egentligen var oformad som spelare, men jag fick förtroende direkt och har haft det under alla fyra åren. Varje säsong har jag tagit ett nytt steg och det har öppnats möjligheter när spelare har lämnat, säger han.

• Vad har du kvar att utveckla som spelare?

– Framförallt är det skottet. Det kommer aldrig att vara min starka sida. Men det kan definitivt bli bättre.

• Varför valde du att flytta hem just nu?

– Eftersom det är en pojkdröm att få spela med Granlo i högsta serien. I slutändan var det ett ganska lätt val.

• Känner du någon press inför återkomsten?

– Inte just nu, det gör jag inte. Men jag kan tänka mig att det kommer lite när vi går in i hallen. Jag har ju erfarenhet från Superligan och landslaget och jag ska försöka förbereda de andra, och det är väl framförallt den pressen jag känner. Att jag ska förbereda de andra i laget på vad som komma skall.

Utanför innebandyn har Johan Samuelsson utbildat sig till låg- och mellanstadielärare och till hösten börjar han jobba heltid på Kunskapsakademien på Alnö.

– Att komma ut i arbetslivet ska bli väldigt roligt efter att ha utbildat mig i 3,5 år, och den största anledningen till att jag valde det här yrket är att man får så mycket tillbaka. Det kan vara en tung dag, men sedan säger ett av barnen något och man får ny energi. Dessutom får man vara med och se deras utveckling.

• Hur är det att ha ett civilt jobb vid sidan av sin idrott?

– Under de perioder jag har varit på praktik har jag nästan presterat som bäst på innebandyplanen. Man har roligt på dagen och sedan tar man med sig det till träningen. Nu har det bara varit kortare perioder praktik, men jag tror snarare att det kommer påverka innebandyn positivt än tvärtom.

Det allra första träningspasset med Granlo BK som Johan Samuelsson deltog i sedan återkomsten från Dalen var en fysträning i Sticksjöskolans gymnastiksal. Samma skola som centern gick på som barn.

– När jag kom dit och parkerade bilen innan träningen så kändes det speciellt. I årskurs två sprang man omkring där och lekte skeppsbrott och svansleken, man får lite flashbacks, säger han.

På just den skolan var han dessutom med om vad han lite skämtsamt kallar för sin främsta idrottsliga merit. Då besegrade han nämligen den blivande landslagsåkaren Jesper Modin – på längskidor.

– Det är egentligen min största merit för det kommer jag aldrig klara igen. Samtidigt ska man veta att han hade tävling dagen efter och att tävlingen inte handlade om att åka snabbast utan längst. Jag tror han åkte en mil på säg en timme, medan jag och en kompis bestämde oss för att vinna och åkte 1,2 mil på kanske tre timmar och 40 minuter. Men vi vann ju. Samtidigt slog hans klass min i innebandy, så det blev väl oavgjort, säger Samuelsson med ett skratt.

Han hoppas nå nya segrar den kommande vintern, men då på innebandyplanen. Granlo har gjort några namnkunniga värvningar i framförallt Samuelsson själv och Robin Nilsberth. Samtidigt är klubben nykomling och många av spelarna har aldrig testat på spel i högsta serien tidigare.

• Vad är största skillnaden mellan Superligan och Allsvenskan?

– För mig är det framförallt det taktiska som skiljer. I Allsvenskan är det lite mer tuta och köra medan i Superligan varierar man taktik beroende på motstånd. Sedan är det klart att många av våra spelare är oprövade men samtidigt har sju spelare rutin från Superligan. Jag tror inte att det ska vara några problem utan jag tror det blir succé.

Det är inte bara med Granlo som Johan Samuelsson siktar på framgång den stundande säsongen, även för landslaget är det ett viktigt år. Sverige har förlorat de två senaste VM-finalerna mot Finland och vid den senaste förlusten var Samuelsson själv med på planen. Det var i december 2010 och Finland vann med 6–2 inför ett kokande Hartwall Arena.

I år finns chansen till revansch.

Johan Samuelsson har burit kaptensbindeln i landslaget de senaste turneringarna och lär få en nyckelroll i det svenska landslag som ska återställa ordningen och göra Sverige till världens bästa landslag ännu en gång.

– Finland var bättre än oss i den senaste turneringen och har vunnit två gånger i rad, men till vintern är det dags för oss att ta tillbaka guldet som de lånat. Självklart hoppas jag få vara med då, säger Johan Samuelsson.

 • Har gjort 26 A-landskamper

  Namn: Johan Samuelsson

  Ålder: 23

  Bor: Sundsvall

  Familj: Pappa Gunnar, mamma Berit, storebror Anton och lillasyster Amanda.

  Meriter: VM-silver, SM-silver, 26 A-landskamper.

  Idrott och klubb: Innebandyspelare i Granlo BK.

  • Bästa idrottsminne:

  ”Resan vi gjorde den sista säsongen i Dalen som kröntes med SM-finalen”

  • Senast lästa bok:

  ”90-talet.se tror jag den heter. Det var olika historier från 90-talet och det var kul att uppleva barndomen på nytt. Jag skrattade mig igenom den”

  • Senast sedda film:

  ”Jag minns inte vilken det var, kanske för att jag brukar ha en tendens att somna innan filmerna är slut”

  • Framtidsdrömmar:

  ”Att få etablera Granlo i Superligan och att vi inom några år har etablerat oss och kan slåss i toppen. Sedan hoppas jag få en rolig och utvecklande tid inom läraryrket”

  • Favoritresmål:

  ”Piteå, Norrlands Riviera. För att hälsa på släkt och vänner”

Dela
 • +1 Intressant!