Kolbäck femma i downhill: ”Chansningen gick hem”

Flera punkteringar, regn och sol om vartannat.Svårbemästrade förhållanden – då kastade Nils Kolbäck om till torrdäck och tog sig ner som femma i den tredje deltävlingen i Sverigecupen.– En chansning som gick hem, säger hemmaföraren.

Sundsvallscyklisterna arrangerade den tredje deltävlingen i svenska cupen i downhill under helgen.

Under gårdagen avgjordes kval och finaler – och ett par lokala åkare lyckades bra trots svårbemästrade förhållanden.

Regn och sol om vartannat ställde till det och tvingade Nils Kolbäck till ett snabbt, taktiskt byte.

– Jag slängde på torrdäcken strax innan jag skulle köra. Det är en jäkla balansgång för man kan lätt försvinna med torrdäck, men när det var så här blött så var jag tvungen att chansa och det gick ju hem, säger Nils Kolbäck, som blev femma i deltävlingen på hemmaplan.

• Är de allra bästa åkarna på plats?

– Tre av de bästa är här och totalt skulle jag kunna tänka mig att jag hade placerat mig bland topp tio i dag om alla de bästa hade varit här.

Nils Kolbäck var femma i elitklassen på 1.34,42 och Felix Beckeman från Uddevalla CK vann på 1.27,59.

– Jag hade nog kunnat vara lite längre fram om jag kört lika fort som i kvalet, då var jag två sekunder snabbare, säger Nils Kolbäck.

Det här var den första tävlingen i svenska cupen-serien för hemmaåkarna men de visade att de kunde vara med och hugga på framskjutna placeringar.

En som lyckades ännu bättre var junioren Gustaf Schröder, 18, som i sin allra första tävling slog till med en tredjeplats i juniorklassen.

– Man får en stor ”egoboost” av det här. Det är en skön känsla att köra så här bra redan i min första tävling, säger Gustaf Schröder.

• Du körde på tiden 1.38,19, hur fort har du kört på träningar?

– Jag hade på känn att det skulle gå bra för på träningen i går (läs: i förrgår) så körde jag ännu fortare. Jag har inte tagit tid men jag vet att jag kört fortare än så här.

Segrare i juniorklassen var Anders Sahlén från Åre BC på 1.33,91.

Redan nästa helg väntar nästa stora utmaning för downhill-talangen.

– Jag ska köra junior-SM och nu vet jag att jag har tiderna i mig, så det kan nog gå ganska bra där också, säger han med glimten i ögat.

Betydligt mer rutinerade Nils Kolbäck, 28, tror att Sundsvallscyklisterna har ett stort framtidshopp i Gustaf Schröder.

– Vi har tränat riktigt mycket på att få upp farten på honom och han har en enorm fysik. Det känns som att vi har fått fram någon som kan ta över efter mig, säger Nils Kolbäck och skrattar.

En deltävling återstår i svenska cupen-serien men eftersom de lokala åkarna gjorde sitt första framträdande i den tredje deltävlingen så är det ingen som har chans på någon topplacering.

Dela
  • +1 Intressant!