Krönika: Timrå måste börja hitta rätt kedjor

• Jeremy Boyce försökte att skapa trafik framför Modokassen men Timråspelarna har fortsatta problem med att lyckas göra mål.

Timrås tränare Tomas Montén har varit tydlig med att han vill ge alla spelare chansen.Han har blandat friskt i formationerna och använt inte mindre än sju centrar.Nu börjar det bli hög tid att bestämma sig, hitta rätt kedjor och bygga ihop ett lag.

Det är bara tre veckor kvar till premiären hemma mot AIK, men nog syns det att Timrå har en hel del saker att jobba på.

Gårdagen bjöd på en ny förlust mot Modo (1–2) och den får betecknas som väldigt rättvis. Modo kändes betydligt mer samspelt ut och kom till betydligt vassare lägen än Timrå.

Men så är det när det är försäsong, lag befinner sig i helt olika faser av träning och matchande. Säsongen känns riktigt oviss för Timrå som är ett nybygge fullt av ungdomlig entusiasm och revanschlust. Men samtidigt känns det som att laget är behov bekräftelse och trygghet. Därför känner jag att det är hög tid att ta det här lagbygget ett steg längre, bygga ihop troliga formationer och framförallt satsa på rätt centrar.

Tränare Monténs tanke att ge alla spelare chansen är klok och det har skapat ett bra driv i gruppen, men lika rätt är det att spetsa till det här under nästa vecka för att få svar.

Är det något som Timrå har överskott på den här säsongen så är det centrar, men trots att det finns inte mindre än åtta alternativ så lyser förstecentern med sin frånvaro. Flera av centrarna är utpräglade defensiva spelare med stor arbetskapacitet på pluskontot, men däremot inga lysande offensiva motorer.

Det känns som att Montén försökt hitta bättre balans i detta i sina test av olika ytterforwards. Men nu är det ändå ganska självklart vilka fyra han bör satsa på. Alexander Larsson, Yared Hagos, Jeremy Boyce och Johan Andersson känns given.

I går var Johan Andersson en av Timrås bästa spelare och det såg ut som att han hade ett annat driv i benen än vid samma tid i fjol. ”Bagarn” är i behov av en liknande utveckling som den Jonathan Hedström under fjolåret. Timrå är också i behov av att han klarar av att lyfta upp sin karriär igen efter det trista fjolåret som avslutades i ovisshet av en blodpropp i lungan.

Yared Hagos testades på en kant i går och skötte sig bra, men det är en center utan tvekan. Hagos var stundtals svag under fjolåret, men är lättare i kroppen i år och inledningen på den här säsongen lovar gott.

När det gäller Jeremy Boyce så bör Timrå satsa på honom som center hela säsongen. Matchningen av unge Boyce är inte helt olik hur Henrik Zetterberg och Anton Lander en gång släpptes fram. De fick lära sig spela på en kant först innan det bestämdes att de skulle spela center. Boyce är i samma situation nu och har en fart i skridskoåkningen samt vill bära pucken, men nu gäller det att ta steget också.

Alexander Larsson har en bra ambition, bra fart och avslutade säsongen bra. Han känns också som ett givet centerval i det här läget.

Därefter gäller det att börja bygga formationer. Glädjande nog är Niklas Nordgren tillbaka i laget under nästa vecka och då han fick positiva besked på sin magnetröntgen. Nordgren behövs och står tillsammans med framförallt Jonathan Hedström, Simon Önerud, Christian Söderström och Max Friberg för lagets offensiva spets.

Det gäller att spetsa till formationerna också och hitta spelare som har rätt kemi. Men det är Montén helt inne på och det behövs för att få ihop den här gruppen spelare till ett starkt kollektiv.

För gårdagen gav inte många svar där framförallt försvarsspelet var riktigt svagt. Modo bjöds på klara målchanser i slottet och Timrå såg ut att ha problem med att få stopp på anfallen samt ta bort returerna.

Just försvarsspelet var det som räddade laget i Kvalserien i fjol och när jag hör Montén prata så är försvarsspelet som ska bära mot framgång i år också. Men då måste laget upp ett par nivåer från gårdagen. Framförallt Modos 1–2-mål var ett typiskt bevis på ett svagt försvarsspel.

Det var tur att lagets bästa spelare den här kvällen var målvakten Joakim Lundström.

Juniorbacken Tommy Stenqvist fortsätter också imponera på mig. Här kan laget ha en blivande storback om bara kroppen håller.

Dela
  • +1 Intressant!