Lotta är redo för sitt femte Paralympics

• Lotta Helsinger från Sundsvall gör i London sin femte start i Paralympics. I Peking 2008 blev det en sjätteplats och en sjundeplats. Nu jagar hon nya framgångar.

En av den svenska Paralympicstruppens mest rutinerade deltagare kommer från Sundsvall. I dag reser skytten Lotta Helsinger till London för sitt femte mästerskap. – Jag hoppas på en dag då allt stämmer, säger hon.

Sverige har 58 deltagare i tolv idrotter med till Paralympics i London som pågår mellan den 29 augusti till 9 september. En av deltagarna från Sverige är Lotta Helsinger från Sundsvall som är med för femte gången.

Debuten kom i Barcelona 1992 och sedan dess har hon deltagit i spelen 1996, 2004 och 2008.

I dag går flyget till London och ännu ett Paralympics – och Lotta Helsinger är redo.

– Kul att det är dags nu. Det har varit ett bra år med många träningsläger både i Sverige och utomlands. Det sista lägret var i Ystad för två veckor sedan och först var jag rätt frustrerad för jag tyckte att ingenting stämde, men de sista dagarna blev det bättre, säger hon.

Vid en tävling i Finland i juli månad sköt Helsinger årsbästa och förhoppningsvis följer formen med till London. Där kommer Sundsvallsskytten, som tävlar för HIF Kämparna, att ställa upp i tre olika klasser i form av luftgevär 10 meter stående och sportgevär 50 meter liggande samt 3x20 50 meter.


Värdefull rutin

– Det är väl 3x20 som jag hoppas allra mest på. Där har jag varit med och slagits i toppen och jag hoppas kunna göra det igen, säger hon.

Vid tävlingarna i Atlanta 1996 tog Helsinger tre medaljer i form av två silver och ett brons.

• Tror du på medaljchans den här gången?

– Det är jättesvårt att säga. Alla kommer att vara taggade till tänderna och allt ska stämma just den där dagen. Men jag känner att jag är väl förberedd och hoppas få en sådan där dag när allt stämmer.

Med fyra Paralympics på meritlistan har Lotta Helsinger samlat på sig värdefull rutin som kan vara en fördel i det kommande mästerskapet.

– Absolut är det så, jag kan vara lite mer avslappnad och trygg. Bara en sådan sak som att komma till OS-byn kan vara omtumlande för vissa, säger hon.


Luriga vindar

Lotta Helsingers första tävlingsdag i London är den 30 augusti, dagen efter invigningen, och fram till dess kommer hon att slipa på formen på plats på tävlingsbanorna.

– Innan tävlingarna kommer jag att vara mycket på skjutbanan och framförallt på 50 meter för att känna på vindarna. Jag har hört att det ska vara rätt svårt och att vindarna är luriga. Det blir som en gryta där vinden går runt och kan bli ganska oberäknelig, säger hon.

I sitt senaste Paralympics, i Peking 2008, slutade Lotta Helsinger på en sjätte- och en sjundeplats. Nu återstår det att se hur långt hon räcker till i London.

– Att ta medalj eller vinna är alltid en fantastisk känsla och om jag har en bra dag så vet jag att jag kan göra bra ifrån mig, men hur långt det räcker får vi se, säger Lotta Helsinger.

Dela
  • +1 Intressant!