Martin siktar högt

• 27-årige Martin Åkerlund inleder snart proffstränarkursen på Wången. Åkerlund vet att det är hårt jobb som gäller om man ska lyckas i travbranschen.

Här ser ni Bergsåkers nästa proffstränare.27-årige Martin Åkerlund inleder snart proffstränarkursen på Wången.– Jag är mogen nu och jag tänker sikta högt, säger han.

Den 26 september inleds årets proffstränarkurs där nya aspiranter sätter sig i skolbänken för att sedan kunna kvittera ut en A-licens.

En av de 24 eleverna är Bergsåkers Martin Åkerlund som siktar mot en karriär som proffstränare.

– Jag har funderat på det länge och nu känner jag mig mogen för att hoppa på det här. Jag har alltid tänkt att jag ska bli proffstränare och siktat mot det men inte känt mig redo att ta steget, berättar Martin Åkerlund, 27, som alltså blir Bergsåkers nästa proffstränare.

• Hur länge har du jobbat med trav?

– Jag började jobba hos Svante Båth redan som 15-åring då jag fick sommarjobb där. Sedan har jag även jobbat hos Robert Bergh i 2,5 år och hos Jörgen Westholm. Jag har även varit och jobbat i USA men där trivdes jag inte, det var inte riktigt min kultur.

”Jag är tokpeppad”

• Vad har du för mål med karriären som proffstränare?

– Jag är tokpeppad på det här nu och jag tänker sikta högt. Jag vet att det inte är lätt att få in bra hästar och att jag har en lång väg att vandra, det är hårt jobb som gäller. Men om man exempelvis tittar på Henrik Svensson, han har verkligen fått jobba sig upp till den nivån han är på i dag. Han har jobbat stenhårt och nu har jag hört att det ringer hästägare varannan dag och vill placera hästar hos honom. Det går att lyckas om man är beredd att slita stenhårt.

Martin Åkerlund ser fram emot proffstränarkursen men berättar att han inte kommer att kvittera ut sin proffslicens direkt.

Bergh har hittat formen

– Jag kommer inte att ta ut licensen direkt utan det kan nog dröja några månader, men inom ett år tar jag ut den. Allt hänger på hur snabbt man kan få in hästar, säger Åkerlund.

Det han framför allt ser fram emot är att lära sig är marknadsföring och ekonomiska frågor.

– Svante Båth brukar säga att det är inte bara att träna häst, och så är det. Det ska bli intressant att lära sig ungefär vilken träningsavgift man ska ta ut och hur man ska bedriva marknadsföring. Det är jätteviktigt och en stor del av en verksamhet.

• Vad är din största framgång så här långt i din travkarriär?

– Jag har vunnit ett V75-lopp en gång men det som känns allra störst är segern i en Wången Cup-final. Då vann jag med en häst som hette Premiss och den skötte jag om själv, och då blir det väldigt speciellt.

Nu ser Martin Åkerlund fram emot att uppleva nya framångar när han helt och hållet står på egna ben.

Noterbart från gårdagens V65-tävlingar på Bergsåker är att Robert Bergh verkligen har hittat formen med sina hästar.

Han vann V65-1 med Omelette (40 000 kronor) samt V65-6 med Still on Broadway (100 000 kronor), dessutom vann han ett lopp utanför V65 tillsammans med Ulvsås Elden.

I dag kan framgångarna fortsätta då han bland annat kör Nahar på V75 i Skellefteå.

  • De siktar på att bli proffstränare

    Totalt 24 personer, däribland Jori Turja som tränat elitloppsvinnaren Varenne, är uttagna till proffstränarkursen. Här är samtliga namn:

    Pär Hedberg, Anders Svanstedt, Solbritt Åkerblom, Joakim Sandkvist, Sofia Aronsson, Daniel Edlund, Riccardo Bianchi, Johanna Karlsson, Linda Hedström, Anna Andersson, Fredrik Wallin, Giuseppe Lubrano, Henrik Södervall, Camilla Strandäng, Markus Svedberg, Sybille Tinter, Martin Åkerlund, Angelica Hellgren, Anders Zackrisson, Dennis Forsnor, Pekka Korpi, Giorgio Mele J:r, Jori Turja och Olav Mikkelborg.

Dela
  • +1 Intressant!