Medelpads golfklubbar går emot negativ ström

• Golfklubbar över hela landet upplever en negativ trend. Men i Medelpad är golfen på uppsving. ”Vi har aldrig haft så mycket folk som nu”, säger Kenneth Sandberg, klubbchef i Sundsvalls GK. Foto:ARKIV/HANS-GÖRAN ENGSTRÖM

Generellt tappar landets golfklubbar medlemmar.Medelpad är undantaget – här går klubbarna emot den negativa strömmen och visar upp ett ökat medlemsantal.– Man måste lyssna på kunden. Allt du gör för medlemmarna får du tillbaka, säger Kenneth Sandberg, klubbchef på Sundsvalls GK.

År 2004 fanns det 550 000 medlemmar i landets alla golfklubbar.

Sju år senare, 2011, hade klubbarna tappat till drygt 490 000 aktiva medlemmar.

Medelpad är dock undantaget – här visar golfklubbarna upp ökade siffror under flera års tid.

På Sundsvalls GK har man gått från 1582 medlemmar 2010 till 1738 stycken i år.

– Vi har aldrig haft så mycket folk som nu och framför allt är det bra snurr på ungdomsverksamheten där vi har kring 170 ungdomar, berättar Kenneth Sandberg som är klubbchef.

Han känner dock till problemen i södra Sverige och Sandberg tror sig veta varför landets golfklubbar generellt tappar medlemmar.

– Den stora boven är att det byggs för mycket golfbanor. Det kan inte finnas behov för att det ska byggas så mycket banor som man gör söderut.

Samarbete bakom ökning

Det ökade samarbetet mellan Medelpads golfklubbar bidrar också till det ökade medlemsantalet i våra trakter, tror Sandberg.

– Vårt samarbete med Öjestrand, som gör att man får spela på två banor till priset av en, lockar självklart. Det är ju så att allt du gör för medlemmarna får du tillbaka. Man måste anpassa sig till verkligheten och lyssna på kunden, det gör kanske inte riktigt klubbarna söderut.

Även på Öjestrands Golf Club är det positiva tongångar.

Där har man gått från 1108 medlemmar 2010 till 1222 stycken i år.

– Vi är ett av få distrikt som visar ökade siffror och det känns naturligtvis kul. Samarbetet mellan klubbarna gynnar alla och en annan fördel här uppe är att vi fyra golfbanor nära varandra, men ingen är den andra lik, säger Pär Magnusson, klubbchef på Öjestrand.

• Hittar du någon fler förklaring till att Medelpads golfklubbar ökar, Pär?

– Förut var man ju bara en golfklubb, som jag ser det. Nu är det ett helt annat läge och varje golfbana ska kunna erbjuda så mycket mer för hela familjen än bara golf. Helst skulle man vilja ha en badplats också. Det viktiga är att hitta en bra helhet och det har vi lyckats med här.

Ute i Timrå har man haft fulltecknat på medlemslistan under många år och klubben har 1350 aktiva medlemmar.

– Det blåser positiva vindar här och jag är inte helt säker på att Sverige tappar så värst mycket golfare. Jag tror snarare att det beror på att det byggs för mycket golfbanor som inte lyckas få in tillräckligt med medlemmar för att det ska gå runt. Här uppe har det ju inte byggts så mycket alls de senast åren och medlemsantalet har heller inte minskat. Tvärtom spelas det mer golf än någonsin här, säger Ove Boström som är klubbchef på Timrå GK.

Klubbar i syd tappar

På Hussborgs GK i Ånge visar man upp ett medlemsantal på 530 stycken och det är omkring den siffran det legat på under flera år.

– Vi går mot en bra säsong igen. För oss är det inte medlemsantalet som är det viktiga utan att vi kan få till en bra paketering. De som kommer till oss stannar oftast kvar över en helg och spelar och då gäller det att kunna erbjuda lite grejer utöver golfen också. I år har vi en väldigt fin bana så det kommer upp en hel del golfare från Sundsvall och det känns väldigt kul, säger klubbchefen Gunnar Dahl.

I södra Sverige tappar golfklubbarna medlemmar.

Kanske är det läge att börja studera den norrländska framgångsmodellen.

Dela
  • +1 Intressant!