Mid Nordic Cup jobbar för att behålla kvalitén

• I dag drar årets upplaga av Mid Nordic Cup igång. Rejält många fler lag än i fjol är med – 170 lag spelar i år, att jämföra med fjolårssiffran 110. I sedvanlig ordning är utländska lag på plats – i år endast från Ukraina. ”Ett vitryskt lag var för sent ute”, säger Marie Edström.

I dag sparkar Mid Nordic Cup igång runt om i Timrå.Detta år med några nyheter jämfört med tidigare år.– Kvalitet är vårt ledord för cupen, säger cupansvarige Marie Edström.

Tidigare gick den under namnet Mittnorden Cup och för något år sedan ändrades till Mid Nordic Cup.

Inför årets upplaga så genomförs två större förändringar.

Tidigare år har matchdagarna varit från torsdag till söndag. Nu ändras de till fredag till måndag där killarna inleder på fredag och spelar finaler på söndag medan tjejerna börjar på lördag och avslutar på måndagen.

– Förut har vi fått förslag från deltagande lag, som kanske haft en match på torsdag och de andra matcherna på fredag att komprimera cupen till tre speldagar istället för fyra, säger Marie Edström och fortsätter:

– Så för att vi behålla kvalitén på cupen så har vi gjort som så att killarna spelar från fredag till söndag och tjejerna spelar lördag till måndag, säger hon.

Regelförändring

Den andra stora förändringen är en regelförändring. Tidigare har turneringen använt sig av att använda hörnor för att avgöra matcher som slutar oavgjort. Var även hörnorna lika mellan lagen så gick det vidare till straffar. Nu blir det straffar direkt vid ett oavgjort resultat i slutspelen.

– Det har varit mycket synpunkter på den regeln. Det har tyckts att en del lag har spelat för ett oavgjort resultat satsat på att ordna så många hörnor som möjligt, säger Marie.

Förra året var det 110 lag som deltog i turneringen. En siffra som ökat rejält till detta års upplaga. Inte mindre än 170 lag kommer att delta. Lokala lag blandas med lag från andra delar av Sverige. Detta toppas sedan med utländska inslag, i år är det lag från Ukraina som är melodin. Vostok ställer upp med ett lag i pojkar 14 samt ett lag i pojkar 15. Olympic Zhitomir å sin sida ställer upp med ett lag i pojkar 11 samt ett i den äldsta klassen, pojkar 16/17.

– Vostok är nya för i år medan Olympic Zhitomir har varit här i flera år, säger Marie Edström.

Var tanken att ha fler utländska lag än bara de ukrainska?

– Ja, bland annat från Vitryssland men de var för sent ute med att ordna visum så det gick inte igenom, berättar Marie.

Förutom fotbollsspelande så bjuds det även på andra aktiviteter runt om Mid Nordic Cup. För tränarna erbjuds chansen att delta på en ledarträff på lördag kväll. Där kommer i år Sören Åkeby att föreläsa om hur de jobbar som elitklubb i GIF Sundsvall.

Ideellt arbete

För att göra allt detta möjligt så behöves det arbetskraft, något som det inte råder någon brist på för de ansvariga.

– Alla ideellt arbetande är a och o för att vi ska gå runt. Sedan har vi ”den inre kretsen” som består av ett 20-tal som jobbar dygnet runt. Men utan föräldrarna så skulle det inte fungera, berättar Marie Edström, cupgeneral.

Dela
  • +1 Intressant!