Nils vill ta en huvudroll

• Nils Bäckström har tagit en annorlunda väg till Elitserien. I vinter vill han bli en nyckelspelare i Timrå IK.

Fyra år på college i Alaska som avrundades med kandidatexamen i två ämnen.Där är några av Nils Bäckströms meriter – utanför isen.Möt Timrå IK:s doldis.– Jag vill vara en av de framstående backarna, säger Nils Bäckström.

Timrå IK har inför den kommande säsongen fått in inte mindre än 13 nya spelare, inklusive fyra juniorer som fått A-lagskontrakt.

En av dessa nya spelare är Nils Bäckström.

Den 26-årige backen som spelade juniorhockey i Hammarby och Djurgården är vad många skulle kalla en doldis. Detta trots att han draftades av Detroit Red Wings 2004.

Orsaken till detta är troligtvis att Bäckström spenderat fyra år på college i USA. Utöver det blev det även fyra matcher i ligan East Coast Hockey League samt två år i finska Ilves.

• Varför valde du att åka över och spela för University of Alaska-Anchorage?

– Jag var talangfull så att säga tills det att jag var 18 år. Då var jag med på landslagsläger och blev draftad. Sedan stagnerade min utvecklingskurva lite, berättar Nils och fortsätter:

Studerade på sidan om

– När Djurgården inte riktigt trodde på mig så kom jag i kontakt med Rikard Grönborg (nuvarande huvudtränare för J18-landslaget). Först var det prat om spel i en juniorliga, men det var jag inte så sugen på. Någon vecka senare så sa han (Rikard) att det var ett college som var intresserat. Och då kände jag att jag inte hade något att förlora så jag åkte över.

Under åren på college så kombinerades hockeyn med heltidsstudier. Något som ledde till att Nils nu kan lägga till en kandidatexamen i både marketing och management i sitt cv.

Efter fyra år på andra sidan Atlanten avslutades studierna och Bäckström hamnade i Finland.

Tanken var från början att det skulle bli fortsatt spel i Nordamerika, men när kontraktsförslagen inte trillade in så valde Nils att återvända till europeisk ishockey.

Vill kliva fram

– Först så pratade vi bara om kontrakt i American Hockey League (AHL) och det lät positivt från min agent i USA. Men i juli så började han prata om ECHL-kontrakt och där ville jag inte spela. Då sa jag till agenten att jag åker tillbaka till Europa och att han skulle höra av sig om han kunde erbjuda något konkret. Jag har inte hört något från honom sedan dess, berättar Nils.

Efter två, enligt Nils lärorika säsonger i finska Ilves, så har han nu återvänt till svensk hockey. Dels för att ta chansen att få spela i Elitserien, dels för att bevisa att han har vad som krävs för att spela på högsta nivå i Sverige.

• Var har du för personliga mål med säsongen?

– Jag vill vara en av de framstående backarna i Timrå.

• Vad är du för spelartyp?

– Jag försöker vara en allround back. Framförallt spela bra defensivt, men även bidra offensivt.

Klart är i alla fall att Nils Bäckström kommer att presentera sig för den svenska hockeypubliken under kommande säsong.

 • Nils Bäckström

  Ålder: 26.

  Längd: 184 cm.

  Vikt: 91 kg.

  Position: Back.

  Tidigare klubbar: Ilves, Alaska Aces, University of Alaska-Anchorage, Djurgårdens IF, Stocksunds IF, Hammarby IF.

  Statistik förra säsongen: 57 matcher, 2 mål, 7 assists, 9 poäng, 79 utvisningsminuter.

Dela
 • +1 Intressant!