Oscars nya uppdrag

• Oscar Andersson har avslutat sin aktiva karriär, men blir kvar inom den alpina idrotten. Oscar blir nu landslagstränare. Foto: ARKIV/SOFIE WIKLUND

Sundsvall har fått en ny alpin landslagstränare. Världscuptränaren Anders Andersson får nu sällskap av Oscar Andersson, som tagit plats i europacupstaben. – Det känns jättekul att ha fått den här chansen, säger Oscar.

Efter fjolårssäsongen bestämde sig Oscar Andersson för att avsluta sin aktiva karriär. Sundsvallsåkaren, som fyllde 30 i juni, hann med 102 starter i europacupen, 41 starter i världscupen och en VM-start.

I europacupen blev det fyra pallplatser med en seger i finska Salla 2006 som höjdpunkt och i världscupen blev det som bäst en tolfteplacering, i italienska Alta Badia 2006, för slalomåkaren.

Efter SM i våras visste han inte hur hans framtid skulle se ut, men uttalade en önskan om att hitta ett tränarjobb.

Och det blev precis som han hade hoppats.

För Oscar Andersson har blivit utsedd till ny heltidsanställd tränare i det svenska europacuplaget, som har en tränarstab bestående av fem tränare.

– Det känns jättekul att ha fått den här chansen. Det var ju precis något sånt här jag hoppades på, säger Oscar, som just nu befinner sig på läger i schweiziska Saas fee med de svenska alpina världscupdamerna.


Hjälper Maria PH

Andersson hjälper nämligen Maria Pietilä Holmner med hennes rehabträning efter korsbandsskadan hon ådrog sig förra säsongen.

– Jag kommer att jobba med damlandslaget, men framförallt Maria PH så hon kommer tillbaka från korsbandsskadan fram till och med oktober. För att sedan börja jobba med europacupherrarna resten av säsongen, berättar Oscar.

– Vi har fokuserat mycket på grunder i skidåkningen och att Maria ska känna sig trygg med sitt knä. Efter en sån här skada gäller det ju att ta sig förbi den mentala spärr som uppstår. Men Maria är duktig och har kommit långt i förberedelsen inför vintern så här långt. Om hon kommer kunna åka premiären i Sölden är dock alldeles för tidigt att uttala sig om ännu.

• Hur känns det att sadla om och bli tränare?

– Det är kul att vara ”på andra sidan” av det hela och dela med mig av den kunskap och det kunnande jag har samlat på mig som åkare under alla dessa år.

– Största orsaken till att jag blev tränare är väl att jag inte kände mig klar med sporten ännu. Det är ju ändå det absolut roligaste jag vet att åka skidor. Sen tycker jag också att jag har mycket kunskap att dela med mig av. Jag tror också det är något positivt att jag nyss har avslutat min aktiva karriär och vet med ”färska” känslor hur det är att åka med rena skär på blank-is, vilket inte alla vet.


Andra lägret just nu

• Hur har försäsongen sett ut och hur kommer den att se ut resterande delen fram till tävlingsstarten? Vilka läger ska ni iväg på?

– Vi har varit iväg på ett läger än så länge i Saas fee, Schweiz, och är nu på läger två, också det i Saas fee. Vi ska ytterligare iväg på tre läger innan tävlingspremiären. Eftersom det är snöbrist på glaciärerna i Österrike så kan det hända att vi lägger alla läger här i Schweiz där snön och vädret är perfekt så här långt.

• Dina förväntningar på Europacupherrarna den här säsongen?

– De befinner sig i Nya Zeeland just nu på träningsläger och vad jag har hört så åker de bra. Alla av de grabbarna har vad som krävs för att slå igenom på allvar. Det behövs så lite för dem för att allt ska släppa och det börjar gå riktigt fort.

• Nu har Sundsvall två tränare i landslagsstaben, då Anders Andersson fanns där sedan tidigare. Vad säger du om det?

– Ja, det är ju kul. ”Klyktattarna” kan det här med skidåkning verkar det som, avslutar han och skrattar.

Dela
  • +1 Intressant!