Premiären gav få svar

• Alex Wesby och hans Dragons föll mot Uppsala. Förre Dragonsspelaren Johan Jeansson visade klass hos gästerna.

Jag gick in i Sporthallen med en massa frågor, men jag fick egentligen bara två svar.Det finns potential i nya Sundsvall Dragons.Men jag inser att det kommer att ta tid att få ihop allt.

Sundsvall Dragons hade skapat en riktigt trevlig basketatmosfär i Sporthallen i premiären mot Uppsala. Jag blev överraskad över köerna och att det var så trångt i hallen när jag anlände.

Men premiären blev inte den fest som jag hade hoppats på.

Uppsala Basket lyckades besegra Sundsvall i en tät och dramatisk match där spelkvaliteten verkligen varierade. Hemmalagets spel pendlade stundtals mellan bergstopparna i första perioden för att i andra åka ner i de djupaste av alla dalar. Sedan gick det upp och ner resterande delen av matchen för till sist avslutades med ett platt fall.

Det var en jämn match och det hade kunnat sluta i Sundsvalls favör. Men skillnaden var skyttet från trepoängslinjen där gästerna sköt sönder Sundsvall Dragons hårt anförda av tidigare guldhjälten Johan Jeansson. Han gjorde kvällen jobbig för sina tidigare lagkamrater.

Siffrorna 74–80 blinkade retfullt på resultattavlan som en bekräftelse över misslyckandet.

Det är svårt att dra några stora växlar av den här insatsen, men Dragons har mycket att leva upp till om säsongen ska bli den ”klang och jubel-föreställning” som alla hoppas på.

Att det kommer att ta tid är en viktig lärdom som alla kan dra av den här matchen. Peter Öqvist har ett till stora delar nytt lag på papperet där endast Hlynur Baeringsson var kvar från förra årets startfemma.

Visserligen vet spelare som Alex Wesby hur det fungerar i Sundsvall och vilka idéer som hans nygamla coach Peter Öqvist står för, men det är många nya spelare som tar tid att få in i gruppen. Det är en massa roller som ska sätta sig och en startfemma som ska växa fram.

Glöm inte heller att Sundsvall Dragons har ett delvis nytt spel där man spelar utan en utpräglad point guard. Vi såg stundtals prov på detta under främst första halvlek där Sundsvall inledde med en fruktansvärd fart i spelet. Så länge som laget spelade med den farten såg det riktigt bra ut. Men ju längre matchen gick, desto mer passivt kändes laget. Här finns det en del att jobba på.

Men visst finns det potential i gruppen. Nye amerikanen Michael Cuffee imponerade mest med ett nästan prickfritt skytte och 23 poäng, men jag hade gärna sett honom ännu mer i centrum av spelet. Alex Wesby är aldrig dålig, men trots sina 25 poäng så väntar jag mig mer av honom. Han slarvade med bollen i några avgörande lägen, men visade ändå att han kommer att bli viktig. Unge William Gutenius gav ett stabilt intryck med fyra returer, sex poäng och ett spel som såg att ha vuxit sedan förra säsongen. Sedan är en sådan spelare som Hlynur Baeringson alltid nyttig vilket hans utdelning understryker.

Däremot väntar jag mig mycket mer av både Emil Salon och Andreas Schreiber. Ingen av dem kom in i matchen på allvar och gjorde svaga insatser.

Sedan går det att konstatera att en spelare som Jakob Sigurdarson betyder en hel del för laget. Den spelskicklige islänningen fick lämna återbud på grund av en stukad fot och det är klart att han var saknad. Sigurdarson utsågs i veckan som Basketligans bästa spelare och det vore konstigt om det inte skulle påverka hemmalaget att han inte spelade. Det är just detta ledarskap som Dragons hade behövt den här kvällen.

Det är ungefär dessa växlar som jag drar av den här matchen och jag tror det kan bli en trevlig slutprodukt. Det finns tillräckligt med kvalité i gruppen och så mycket erfarenhet från coachen Peter Öqvist att jag inte är direkt orolig.

Det är inte nu som allt ska vara i perfekt trim.

Dela
  • +1 Intressant!