Skagius nya äventyr

• Tävlingar i världscupen väntar för Sundsvallssimmaren Johannes Skagius. Foto: ARKIV/EVA-LENA OLSSON

Johannes Skagius kan se fram emot några spännande veckor. På kort tid väntar världscuptävlingar i Stockholm, Peking, Tokyo och Singapore. – Det ska bli väldigt roligt. Kul att se hur man står sig mot de bästa och värdefullt för mig att samla på mig internationell erfarenhet, säger Sundsvallssimmaren.

Efter en tung träningsperiod gör sig Johannes Skagius redo för att tävla igen. Inom loppet av fem veckor väntar fyra världscuptävlingar.

Först i Eriksdalsbadet i Stockholm till helgen och sedan i Peking 2-3/11, Tokyo 6-7/11 och Singapore 10-11/11.

Det blir 17-åringens mest långväga uppdrag hittills i karriären.

Skagius fick göra mästerskapsdebut i internationella seniorsammanhang i somras, då han fick simma i EM.

Nu är det dags för honom att kliva in i världscupcirkusen på allvar.

– Det ska bli väldigt roligt. Det blir ju det största jag har varit med om hittills. Att få simma i arenan där OS 2008 avgjordes kommer ju att bli väldigt häftigt. Det ser jag fram emot väldigt mycket, säger han.

Skagius kommer till start på tre distanser, 50, 100 och 200 meter bröstsim, i Stockholm till helgen.

Ett tufft program.

Och tufft är också motståndet.

På 50 och 100 meter så får han bland annat möta italienaren Fabio Scozzoli och slovenen Damir Dugonjic, som är med i toppen av världsrankingen.

Scozzoli är rankad etta på 50 och fyra på 100 meter medan Dugonjic är tvåa på 50 och trea på 100 meter.

Och på 200 meter kommer bland annat världssexan Marco Koch från Tyskland till start.

Och något som gör den kommande helgen ännu tuffare är att Sundsvallstalangen inte kommer att släppa på sin tuffa träning något.

– Jag kommer att simma 50 och 200 meter på lördagen och 100 meter på söndagen och köra ett gympass innan söndagens lopp. Och jag kommer att fortsätta att träna på under den här veckan. Just nu ligger jag på tolv pass i veckan, så man känner sig rätt tung i kroppen, berättar han.

• Inga rekordtider att vänta till helgen med andra ord?

– Det är inte omöjligt ändå, för jag har blivit mycket snabbare än i somras. Men det är alltid svårt att sia om tider. Speciellt när man är så nedtränad som jag är nu. Men jag hoppas att jag kan göra några skapliga tider i alla fall.

• Vad siktar du på efter världscupen?

– Det blir SM i slutet av november och sedan blir det antingen Nordiska Juniormästerskapen eller kortbane-VM. Och naturligtvis hoppas jag på att det blir VM för min del.

• Vad krävs för att komma med till VM?

– Kvaltiden är på 58,9 på 100 meter bröstsim och jag har ju gjort 1.00,7, så det är en bit jag måste kapa. Men det tror jag är fullt möjligt om jag får vara frisk och träna på.

Dela
  • +1 Intressant!