”Sporthallsbadet är en akut fråga”

• Sporthallsbadet är prio ett eftersom en omedelbar stängning är överhängande.

Om det blir en upprustning av Sporthallen eller byggande av en multiarena återstår att se. Prio ett nu är Sporthallsbadet, uppger kultur- och fritidsnämndens ordförande Reinhold Hellgren. – Sporthallsbadet är en akut fråga. Gör vi inget åt det så riskerar vi en omedelbar stängning av badet, säger han.

Det politiska läget i Sundsvall är högst annorlunda, som ni säkert känner till. Den styrande rödgröna koalitionen fick sin budget nedröstad i kommunfullmäktige i juni och vilka satsningar som nu kommer att göras är i vissa fall väldigt oklart.


Hoppas på snabbt beslut

Till exempel när det gäller Sporthallen och Sporthallsbadet.

Reinhold Hellgren, ordförande i kultur- och fritidsnämnden, hoppas i alla fall på ett beslut angående Sporthallsbadet inom kort.

– Det vi har framför oss är risk för omedelbar stängning av Sporthallsbadet och det är en akut fråga. Jag har förhoppningar om att, även om vi inte har en budget som ger utrymme för den satsningen, att fullmäktige ska kunna ta ett särskilt beslut i en sådan fråga när det gäller en investering. Det vi jobbar med nu är att vi så fort som möjligt ska få fram det här till prövning i fullmäktige, säger Hellgren.

• När tror du att det hela kommer att tas upp i fullmäktige?

– Det är nog svårt att hinna upp med det i fullmäktige innan nyår, mer realistiskt är att tro att det blir under 2013.

• Hur skulle du beskriva statusen på Sporthalls badet?

– Det är en risk för omedelbar stängning när som helst. De uppgifterna har vi fått från Hasse Bergqvist, som är ansvarig för anläggningen.

– Vattnet har trängt in i betongen och armeringen har rostat och när den rostar så utvidgas den sju gånger och då spränger den och det blir sprickor. Och då börjar det läcka vatten och det blir en säkerhetsrisk. Det är en allvarlig situation av säkerhetsskäl.


Budgeten röstades ner

När det gäller en upprustning av Sporthallen eller byggande av en ny multiarena så tog koalitionen ett beslut i början av juni att satsa på ett nytt bad och en renovering av den befintliga Sporthallen.

Men efter att deras budget röstades ned i fullmäktige kort därefter så har inget hänt på den fronten.

Flera byggnader på den norra sidan av Universitetsallén har rivits under den senaste tiden, men frågan är om det blir en ny idrottsarena där eller något annat.

– Hela området är ett jättehett område som vi måste ta tag i. Det är sånt tryck med Dragons, Granlo, skolorna och Engelska skolan som behöver expandera, säger Hellgren, och fortsätter:

– Och om vi ska tänka riktigt långsiktigt så tycker jag fortfarande att byggande av ny multihall skulle vara den bästa lösningen. Sedan har vi en ekonomi som säger något annat. Och då hittade vi en mellanlösning som alla kunde ställa upp på i den styrande koalitionen. Men sedan fick vi det här spöket i fullmäktige och allt har skjutits framåt på grund av det. Men vi trycker på för att få upp det här så fort som möjligt i fullmäktige.


”Många heta frågor”

Men Hellgren betonar att det är många stora investeringar som diskuteras just nu, vilket kan göra att ett besked kring Sporthallen kan dröja.

– Det är många investeringsfrågor på listan just nu, så det är trångt på dagordningen. Det är väldigt många heta frågor vi har, avslutar han.

Dela
  • +1 Intressant!