Stall Berghs nystart

nystart. Robert Bergh har haft flera problem att brottats med under året och stallet har inte kommit upp i samma resultat som under fjolåret. Nu har man gjort flera åtgärder i stallet och hoppas på en stark avslutning på året. Foto: ARKIV/SOFIE WIKLUND

Robert Bergh är en bra bit ifrån fjolårets rekordsiffror.Förklaringarna är flera och nu har en rad åtgärder utförts i stallet för att få bukt med problemen.– Vi har gjort en riktig rockad och jag hoppas att det ska kugga i nu, säger han.

I fjol slog Robert Bergh rekord med 28 miljoner kronor i inkörda pengar.

Han var den tredje bästa tränaren sett till inkörda pengar efter Åke Svanstedt och Lutfi Kolgjini.

I år har han tappat och ligger på åttonde plats.

I juni månad förra året hade han redan passerat elva miljoner men nu, i augusti, har han bara kommit upp i drygt nio miljoner kronor och han är en bra bit ifrån fjolårssiffrorna.

Förklaringarna är flera.

– Det har inte alls kuggat i i år. Vi har haft djävulska problem med vattnet och banan satte sig inte som den skulle. Sedan har hästarna varit matta och där låg förklaringen i fel foderstad. Det var inte fel på fodret men däremot doseringen. Hästarna fick för lite kolhydrater och då tappar man energi, precis som en idrottare i vilken sport som helst. Det har inte varit något tryck i hästarna, förklarar Robert Bergh.

Under sommaren har man genomfört en rad åtgärder i stallet för att få bukt med problemen.

– Vi har gjort en riktig rockad. När formen inte sitter där vill man minimera alla tänkbara förklaringar och vi har gjort en ordentlig razzia. Vi har tömt boxar, målat om och städat överallt. Det är som ett nytt stall nu, säger Robert Bergh.

• Har det varit en tung period?

– Nej, jag kan inte säga att det har varit tungt. Jag menar, det är inte många veckor sedan jag vann fyra, fem lopp en kväll. Man är väl lite bortskämd och vill att det alltid ska gå bra. Jag har kommit in i en bra lägstanivå under de senaste åren men det är klart att det kan krångla ibland. Jag känner absolut ingen panik och faktum är ju att vi allt som oftast satsar hårdare mot hösten. Jag tycker att det känns som att vi är på väg upp nu igen.

Framför allt tycker Bergh att den nya foderdoseringen gett snabba resultat.

– Redan två dygn efter att vi la om foderstaden så blev det ett jäkla tryck på hästarna, och det känns verkligen som att det är på väg att hoppa i nu.

En av Robert Berghs stjärnhästar, Kadett C.D., som sprang in fem miljoner kronor i fjol, har hittills i år bara gjort tre starter och sprungit in drygt 80 000 kronor.

Hästen är behandlad för en lättare skada men närmar sig start och i Kadett C.D. har Robert Bergh ett rejält sparkapital.

– Han har inte haft rätta spänsten men jag går fortfarande och klurar på om vi ska satsa mot Jubileumspokalen om ett par veckor. Det är fortfarande målet tillsammans med Sundsvall Open Trot.

• You Bet Hornline då?

– Han blev öm i bakhovarna i loppet på Årjäng, det var synd för segern var klar när han bröt ner. Han är igång med träningen men bakhovarna måste bli bättre innan vi kan starta.

Dela
  • +1 Intressant!