”Stolt och lycklig”

en av sveriges största. Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg (till vänster) tar plats i hockeyns Hall of fame. ”Mitt hår på armarna har inte lagt sig ännu och jag är så glad”, säger sonen Tomas Svedberg efter beskedet. Foto: ARKIV/THORD ERIKSSON

Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg tar nu plats bland Sveriges största ishockeyspelare.I går valdes han in i hockeyns Hall of fame.– Jag är så stolt och lycklig, säger hans son Tomas Svedberg efter beskedet.

Det är 40 år sedan i år som hockeylegenden Lennart ”Lill-Strimma” avled efter en bilolycka i Stavreviken.

Men trots att tiden gått så lever han vidare som en av svensk ishockeys allra största hockeyspelare. I går kom ytterligare ett bevis för detta då ”Strimma” blev invald i Hockey Hall of Fame som nummer 20.

– Mitt hår på armarna har inte lagt sig ännu och jag är så glad. Jag fick reda på det av mamma som hade hört det på radion och vi är så lyckliga, säger Tomas Svedberg.

Hockey Hall of Fame har som uppgift att ”vårda” den svenska ishockeyhistorien och bildades för några år sedan. Det är en invalskommitté som väljer in spelare och ledare till Hall of Fame. Förutom ”Strimma” så valdes Håkan Wickberg, Lars-Erik Sjöberg, Roland ”Sura-Pelle” Pettersson, Stig-Göran Johansson och Anders Andersson in som spelare.

”Lill-Strimma” blir därmed den tredje spelaren som representerat Timrå IK som hyllas på det här sättet. Såväl Mats Näslund som Peter ”Pekka” Lindmark finns redan med i Hall of Fame.

– Den högerfattade Lill-Strimma var en oslipad diamant och blev något av en sensation då han omskolades till back i Brynäs IF. Han var en elegant genombrottsman som utvecklades till en klippa i försvaret, motiverar invalskommittén bland annat sitt beslut.

– Det känns fantastiskt att folk fortfarande kommer ihåg honom och det är roligt att pappas fina kvaliteter uppskattas. Men det är klart att jag märker att pappa var folkkär. Det har jag verkligen fått bekräftat för mig nu då jag tagit plats i Timrås styrelse, säger Tomas Svedberg.

Lennart ”Lill-Strimma” Svedberg spelade totalt 117 A-landskamper, vann SM-guld med Brynäs och representerade fem klubbar (Wifsta/Östrand, Grums, Brynäs, Mora och Timrå). Sedan flera år tillbaka är hans nummer 5 upphissat i E.ON Arenas tak.

Dela
  • +1 Intressant!