Tärnhuvud hoppas ta sig till EM-semifinal

hoppfull. Sundsvallssprintern Stefan Tärnhuvud är rankad 33:a av de 45 som kommer till start på 100 meter i europamästerskapen. Trots det tror han att han har möjlighet att nå semifinal. Foto: ARKIV/LEO SELLÈN

Han är rankad 33:a av de 45 som kommer till start på 100 meter i EM. Men Stefan Tärnhuvud vet att det inte behöver betyda något. – I de senaste två europamästerskapen har det krävts 10.53 respektive 10.58 för att ta sig till semifinal, så det känns inte som någon omöjlighet. Och jag vet att jag har snabbare tider i kroppen än jag visat hittills, säger han.

Nu är det äntligen dags.

Så känner Sundsvallssprintern Stefan Tärnhuvud när han nu är på plats i Helsingfors för att vid 27 års ålder göra debut på 100 meter i ett internationellt mästerskap.

I dag vid lunchtid går han ned i startblocken för att försöka ta sig vidare från försöksheaten i Olympiastadion.

– Det är ju det här man tränat för i så pass många år, så det är klart att det känns fantastiskt kul att få visa vad man går för i de här sammanhangen, säger han.

Tärnhuvud hade lite flyt då han via ett wild card lyckades få en plats i startfältet, trots att han inte klarat kvalgränsen på 10.40, och är inte bättre rankad än 33:a av de 45 som ska springa 100 meter i EM.

Men det är inget som får honom att känna sig slagen på förhand.

– Det som är skönt är att jag inte har någon som helst press på mig. Kan jag komma bättre än 33:a så har jag ju gjort det bra. Men det är klart att jag inte åker till ett EM för att göra en slät figur. Jag vill ju prestera något riktigt bra, säger han och tillägger:

– Och i de senaste två europamästerskapen har det krävts 10.53 respektive 10.58 för att ta sig till semifinal, så det känns inte som någon omöjlighet. Och jag vet att jag har snabbare tider i kroppen än jag visat hittills.

Ja, i EM i Göteborg 2006 var sista tid till semifinal 10.53 och det krävdes 10.40 för final medan det krävdes 10.58 för semifinal (då det var tre semifinaler) och 10.25 för final i EM i Barcelona 2010.


Attackerar sitt rekord

10.47 är Tärnhuvuds främsta resultat hittills i år, en tid som han presterade i norska Florö för fyra veckor sedan. Sedan dess har han inte lyckats få det att lyfta på det sätt han hade hoppats på.

Men i EM tror han att han kan attackera sitt personliga rekord, som är på 10.40.

– Tittar man på tidigare säsonger så brukar jag börja springa snabbare i juni och jag börjar känna mig allt lättare i benen. Så jag tycker att jag borde kunna springa åtminstone några hundradelar snabbare än jag gjort hittills i år, säger han.


Kan nå final i stafett

Tärnhuvud sprang i stafetten över 4x100 meter i EM i Göteborg 2006 och nådde en semifinal på 60 meter i inomhus-EM i Paris i fjol och känner sig rutinerad nu då han stiger in i sitt tredje europamästerskap.

– Ett mästerskap är ju något helt annat jämfört med vanliga tävlingar. Det är många procedurer runtom kring själva tävlingen. Därför känns det skönt att jag varit med två gånger förut. Det är inget som kommer att kunna störa mig utan jag kan koncentrera mig helt på att prestera, säger han.

Förutom 100 meter så väntar även en start i stafetten över 4x100 meter för Tärnhuvud, vilken avgörs under lördag och söndag.

– I Barcelona för två år sedan krävdes det 39.40 för att gå till final, och det är ju bara 28 hundradelar från den bästa tiden vi gjort i år. Och då har vi en hel del att fila på. Så vi kan definitivt gå till final, avslutar han.

Dela
  • +1 Intressant!